La revista degana en valencià

ʽWaterlooʼ, el retorn d’Albena

06/04/2021

A l’escenari només una foto, una gran foto d’una família en un dia de paella a la caseta als anys setanta, just l’endemà que Abba guanyara Eurovisió. Els retratats, perfectament identificables amb l’època i la situació, somriuen abans d’anar a dinar. Fins i tot abans de començar a conéixer la seua historia, tots podríem identificar-los amb la nostra pròpia família, un cosí, una germana, un oncle…

Davant de la foto, només una cadira i un magnífic Carles Alberola que, amb mestria i domini escènic, ens va descrivint les fotos que continuen la història fins a completar l’àlbum. Va dibuixant cada personatge, cada seqüència fins al desenllaç final. Un esdeveniment familiar que comença amb la felicitat i la il·lusió d’un dia de festa i de final imprevisible, tot contat des de la mirada d’un xiquet de 10 anys que aquell dia descobrirà que el món no sempre és un lloc feliç.

Alberola en estat pur, estil Albena inconfusible: comèdia que, tot i comptar amb moments delirants, mai perd el to agredolç; riallada, però seguidament, un toc al cor. Gran domini del ritme que fa créixer l’espectacle des de l’inici, Alberola multiplicat omplint tots els racons de l’escenari, reflexions globals a partir de fets locals i particulars… I després de 75 minuts, el públic aplaudint amb la sensació que val la pena tornar al teatre, que l’emoció de l’escena encara existeix, malgrat tot.

Albena Produccions naix l’any 1994 de la mà de Carles Alberola (text, direcció, interpretació) i Toni Benavent (producció i gestió), i ha realitzat 25 espectacles, però també sèries de televisió i pel·lícules. Ha rebut nombrosos premis, entre ells dos MAX, i ha produït autèntiques fites del teatre valencià com Besos o M’esperaràs. Waterloo és el 25é espectacle i té com a autors Carles Alberola i Pasqual Alapont, de productor Toni Benavent i actor el mateix Alberola. Curiosament, el seu primer espectacle: Currículum comptava amb els mateixos crèdits que Waterloo i presentava ja els principis escènics de la companyia: comèdies intel·ligents sempre combinades amb un to de melancolia, estètica acuradíssima, respecte pel valencià, grans interpretacions. En definitiva, un respecte pel teatre que dignifica les arts escèniques i fa que el públic estime el teatre.

En Waterloo, Alberola i Alapont conten la història d’una família un dia de camp, una família normal i feliç, un viatge en el temps, i d’això es tracta el teatre: de contar històries, i Albena ho fa molt bé. Com diu Alberola, es tracta de donar veu als que ja no estan i, en definitiva, «ningú deixa d’existir mentre algú conte la seua història».

No podem acomiadar la pàgina sense recordar el que ja totes i totes sabem: la Cultura és Segura. Omplim els teatres, els cines, les sales de concerts…

Inscriu-te al nostre butlletí

Top