La revista degana en valencià

1 de maig: més drets, millors condicions laborals

28/04/2022

El Primer de Maig celebrem el dia de la classe treballadora. Enguany, ho fem immerses en una nova crisi motivada per la pandèmia i la guerra, però, també, no ho oblidem, per les polítiques neoliberals que recorren el món i afecten tots els estats. Unes polítiques que empobreixen la població i la desposseeixen dels drets bàsics per poder viure dignament. Neoliberalisme, pandèmia i guerra són un trident fatídic per a les treballadores i treballadors, per a la majoria de la societat i per al futur del planeta; un trident que hem de combatre entre totes i tots.

La setmana passada, a Dijon, dos centenars de sindicalistes d’arreu del món es van reunir per coordinar estratègies i unificar lluites per defensar les treballadores i treballadors. La 4a Trobada de la Xarxa Sindical Internacional de Solidaritat i Lluites (RSISL) va mostrar que el sindicalisme de classe, transformador i combatiu té una gran vitalitat i és una alternativa real al sindicalisme de la concertació social. La solidaritat internacionalista va presidir les sessions de la Trobada. També ho van fer l’oposició absoluta a les guerres imperialistes, l’aposta per la via diplomàtica per donar resposta als conflictes arreu del món i la defensa del lliure exercici a l’autodeterminació i la sobirania dels pobles.

Un dels acords que es van prendre va ser impulsar la mobilització del Primer de Maig. En aquesta diada, el moviment sindical mundial eixirà als carrers per exigir que la crisi no la paguen ni la classe treballadora, ni les persones migrants i ni els països empobrits, així com per reclamar que s’ature l’espoli dels recursos naturals i es frene la destrucció del planeta. Les reivindicacions se centraran en la necessitat d’acabar amb l’explotació capitalista, en la defensa de la pau i en l’exigència de la consolidació i conquesta de drets que garantisquen unes condicions de vida dignes per a totes les persones.

En definitiva, la reivindicació de més drets i millors condicions laborals, per a tota la població del planeta, és el motor del moviment sindical per a la diada de la classe treballadora, però també ho és cada dia a la feina i als centres de treball. Ho és, si cal, amb més determinació en aquests moments de crisi quan toca ser molt més exigents i combatives per no deixar cap persona ni col·lectiu enrere. Unitat, organització, determinació, fermesa i lluita sindical i social per avançar envers eixa societat més lliure, saludable, segura, justa i igualitària que volem per a les actuals generacions, però, també, per a les futures. Un altre món és possible i necessari per a la gent i per al planeta.