La revista degana en valencià

10é aniversari d’El Pont Cooperativa de Lletres

06/07/2020

Enguany es compleixen deu anys des que un grup d’escriptors de les comarques de Castelló es van reunir a la seu de la Fundació Carles Salvador de Benassal per crear El Pont Cooperativa de Lletres, una associació que agrupés totes aquelles persones del territori que escrivien en llengua catalana. Els objectius de l’entitat són impulsar, desenvolupar, coordinar i divulgar l’estudi i l’activitat literària en llengua catalana, així com sensibilitzar la societat envers el fet cultural en totes les seues dimensions.

Al llarg d’aquests deu anys s’ha consolidat la carrera literària d’autors amb una obra ja important en el moment de la fundació de l’entitat, com ara Vicent Usó, Vicent Pallarés, Joan Andrés Sorribes, Joan Pla, Josep Porcar o Joan Garí, i han aparegut amb força noves veus com Anna Moner, Jordi Colonques, Aina Garcia-Carbó o Josep Usó, per citar només alguns noms. La llista és molt més extensa i dol deixar dʼanomenar altres autors i autores amb una obra i un paper important dins de l’associació.

Entre les activitats a destacar d’aquesta dècada podríem parlar dels homenatges a diversos escriptors. En primer lloc a Manel Garcia Grau, que no va arribar a temps de formar part de l’associació, però que va lluitar per posar la literatura de les terres castellonenques en el mapa; és possible que sense el seu treball previ no hagués nascut l’associació. També han homenatjat Vicent-Pau Serra i Ortuño i Joan Bta. Campos, membres dʼEl Pont prematurament traspassats. Tots tres han estat nomenats socis d’honor. Un altre dels escriptors homenatjats ha estat Miquel Peris i Segarra, referent literari de les comarques de Castelló.

Tots els anys El Pont realitza la seua assemblea de socis, quan entra l’estiu, en una població diferent. Però no és únicament una trobada per parlar de temes interns de l’entitat, sinó que s’aprofiten l’ocasió per a realitzar diversos actes culturals en el poble o ciutat d’acollida. Fins ara les trobades han abraçat tot el territori des de Morella a Almenara, passant per Vila-real, la Vall d’Uixó, Onda o Vilafamés.

Altres activitats han estat l’edició de dos llibres col·lectius, Ponts suspensius… i Un pont sobre el meridià, l’organització dels Sopars Estellés a Castelló, la participació en les fires del llibre de Castelló, Vila-real o Betxí, les Nits de Poesia a l’ermita de la Magdalena i abundants recitals poètics. Entre les seues darreres activitats destaquen la col·laboració amb Full, Fundació pel Llibre i la Lectura en l’organització de la I Plaça del Llibre a Castelló de la Plana, en què van actuar d’amfitrions donant suport amb propostes d’activitats i acompanyant els autors i autores convidats.

L’actual presidenta dʼEl Pont, l’escriptora Aina Garcia-Carbó, ens explica amb emoció la participació de l’associació en el projecte Acció Poètica, que han realitzat en col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló i consisteix a pintar versos d’autors o autores a les parets dels instituts. Es va tindre en compte que foren d’un poeta viu i d’un altre que ja no estigués entre nosaltres. També es va tindre en consideració que foren triats amb perspectiva de gènere i de manera paritària. Després es van fer passejades literàries pels diferents centres, explicant-se d’uns als altres com havien desenvolupat el projecte. Per molts anys!

Inscriu-te al nostre butlletí

Top