La revista degana en valencià

17 anys de Kafre Teatre a Picassent

11/11/2022

Els grans mitjans de comunicació, i més si parlem de cultura, no solen fer-se ressò de moltes de les activitats culturals que es programen als ajuntaments del nostre país. És més fàcil poder llegir una informació sobre la programació del Palau de les Arts, del Festival de Cinema de Donostia o de tantes i tantes coses. I, si ho pensem, tal vegada siga normal perquè les grans ciutats, els grans esdeveniments culturals, les grans cites… poden atraure un major nombre de persones i les empreses de comunicació busquen, també, el nombre més gran de lectors i lectores possibles.

Gràcies a les noves tecnologies de la comunicació, a la presència massiva d’Internet a totes les butxaques, molts ajuntaments han dissenyat uns protocols per poder informar aquelles persones que, prèviament, han dit que volien rebre la informació municipal, la qual cosa és perfecta i ajuda, i molt, a donar a conéixer les programacions culturals locals o comarcals. Per a una altra ocasió deixem què ha d’aconseguir un festival de teatre local, posem per cas, perquè tinga un espai als grans mitjans de comunicació, més enllà de pagar una quantitat per un grapat de centímetres quadrats d’un diari.

El País Valencià, a parer meu, presenta una vitalitat cultural inimaginable fa quatre dècades. No hem d’oblidar que vam passar una gran sequera cultural al llarg de període del govern del dictador Franco. Molts pobles valencians tenien com a única activitat cultural algun concert de música de banda o del cor parroquial, i estava molt bé poder gaudir d’aquestes actuacions. Hui, per xicotet que siga el poble, gràcies a la voluntat política municipal o gràcies a les gestions de les diputacions, solen tindre una programació més o menys variada més enllà de la setmana o quinzena de les festes locals.

I com es passa de l’anonimat informatiu a poder arrapar alguns segons de ràdio, de televisió, o alguns centímetres de paper? Ben contents estan els programadors i programadores culturals perquè els ajuntaments tenen unes pàgines web i unes xarxes socials actives i dinàmiques, gràcies a les quals arriba la informació, també cultural, a la ciutadania local. Hui, fins i tot les companyies teatrals programades fan comunicació de les seues actuacions i la no-presència als grans mitjans de comunicació és suplida per les dinàmiques comunicatives dels ajuntaments i de les companyies. Però, torne a preguntar-me: quan un festival és digne de botar l’àmbit local i convertir-se en un referent per la ciutadania de tota una comarca o més enllà?

Picassent és un poble de l’Horta Sud i en les darreres dècades s’ha caracteritzat per posar a l’abast de totes les persones que vulguen acostar-se a la seua programació un seguit d’actes culturals: música, teatre, dansa… I una de les seues realitats que està a punt d’arribar a la majoria d’edat és el seu festival Kafre Teatre, que enguany celebra la dessetena edició, amb una característica fonamental: és teatre per a adults, buscant un humor gens educat, al límit, provocador, allunyat de la comèdia correcta i dolceta que, amb tot el dret del món, preparen moltes companyies teatrals, entre altres coses perquè aquests espectacles tenen molts seguidors i seguidores. El Kafre, com habitualment se’l coneix, no. Busca més la provocació irreverent i sembla que no és fàcil trobar companyies que tinguen a l’abast aquest tipus de produccions.

Una altra de les seues característiques és involucrar-hi el major nombre de persones, i per això la programació prevista utilitza dos escenaris: un és el de la Casa de Cultura, i l’altre el local social de la Societat Artístico-Musical del poble. D’aquesta manera conjuguen dos espais, dos espectacles, dos públics, dos escenaris… al llarg de tota la programació.

Amb el desig que xicotetes realitats com aquesta de Picassent puguen arribar a ocupar espais informatius i que el públic que encara no el coneix s’atrevisca a anar-hi, haurem d’esperar les següents edicions que, tal vegada, amb la qual celebraren la majoria d’edat, els díhuit anys, siga un bon moment per a acostar-se a aquest dinàmic i cultural poble de Picassent.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top