La revista degana en valencià

1r de maig de 2020: per un País Valencià dels drets socials i laborals, republicà, feminista i solidari

29/04/2020

Des de Decidim donem suport a la reivindicació del primer de maig com a dia de la classe treballadora valenciana i internacional, i ens sumem a les seues reivindicacions fonamentals: drets laborals i socials per a tothom. El primer de maig del 2020 està condicionat per la pandèmia del COVID19 i els intents del capital, més inhumà que mai, de fer pagar als treballadors i les treballadores el cost econòmic de la crisi. Si la banca, el capital financer, les grans corporacions i els lobbys empresarials com HOSBEC, CEV i altres, aconsegueixen els seus objectius, convertiran la crisi sanitària en una crisi social de dimensions gegantines. No podem permetre-ho!

El poble, especialment les classes populars, sabem per amarga experiència, que no podem fiar-ho tot a unes hipotètiques accions dels governs per a solucionar-ho. Ja hem vist en el cas del Govern Espanyol com –tot i les contradiccions internes– prioritza les decisions que exigeixen des de la CEOE i l’IBEX35, posant en risc la salut i la vida de la majoria de gent, i allarga tant com pot l’aplicació de les mínimes mesures socials que proposen alguns dels ministeris de perfil més social. En el cas del Govern Valencià, molt més sensible a les necessitats socials, veiem com la falta de competències fiscals i econòmiques el deixa sense els recursos econòmics necessaris per a respondre com cal a la pandèmia. Malgrat les òbvies limitacions li exigim que prioritze totalment les necessitats socials amb mesures que siguen al seu abast.

D’altra banda comprovem una vegada més com les grans corporacions mediàtiques (TV, premsa, ràdio, internet…) intenten buidar el primer de maig de contingut polític, social i laboral, i ens repeteixen una i mil vegades al dia el credo neoliberal que ens ha portat on som. Hem de dir-ho amb contundència: és el treball i la natura els que generen la riquesa. El capital només l’acumula, se n’apropia i molt majoritàriament especula amb ella. Nosaltres ho tenim clar: entre el treball (treballadors i treballadores de tots els sectors, autònoms, cooperatives, xicotetes empreses, economia social, emprenedores, treballs “informals” i no remunerats…) i el capital (IBEX35, CEOE, Banca, CEV, HOSBEC, multinacionals…), ens posicionem amb el treball i la vida.

Des de Decidim, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, afrontem aquesta data com a fonamental per tornar a vincular de forma indestriable les necessitats de les persones amb les urgències del país. Sols si treballem en la intersecció entre drets socials i laborals i llibertats democràtiques podem construir un País Valencià on la vida de les persones siga central en cada decisió.

Les treballadores i els treballadors valencians necessitem viure en un país amb sobirania per decidir un model econòmic al servei de la majoria de la població per damunt dels interessos d’una minoria privilegiada; un model econòmic que genere treball digne, que possibilite que la joventut valenciana no haja d’emigrar per treballar, amb un sistema de producció respectuós i sostenible amb el medi ambient, i on els drets laborals estiguen garantits i siguen ampliats; un model productiu que fomente les formes cooperatives, col·laboratives i socials i que trenque amb la dependència i supeditació a les multinacionals.

Un model econòmic democràtic, fet i fet, que siga un dels pilars d’una societat de persones lliures i iguals en drets: una societat valenciana d’arrel feminista, amb drets laborals que no discriminen per motius de gènere, on poder ser dona i viure en plenitud, que trenque el sostre de vidre i elimine l’escletxa salarial entre homes i dones, on la violència masclista no hi tinga cabuda i on el benestar de les persones guie la nostra evolució com a poble.

Juntament amb el sindicalisme de classe que actua en clau de país, hem d’aprofundir en un País Valencià d’arrel feminista i valors republicans. Volem un país radicalment democràtic on les persones exercim el dret a decidir individualment i col·lectivament en llibertat i on els treballadors i les treballadores puguem també decidir com i on treballar, sense imposicions ni humiliacions de cap mena. Reivindiquem un País Valencià solidari, que siga terra d’acollida de persones nouvingudes i respectuós amb la diversitat ètnica i la interculturalitat com a fonaments d’una societat moderna i dinàmica.

El País Valencià que desitgem i necessitem l’hem de construir entre tots i totes, des de la societat civil i des de la majoria treballadora, amb dinàmiques emancipadores d’organització, participació i mobilització popular.

1r de Maig de 2020

Inscriu-te al nostre butlletí

Top