L’AMIC ompli el Paranimf de la Universitat de Barcelona en la 2a edició del Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat
Imatge guanyadors i finalistes d’aquesta edició. Foto: AMIC.
La ‘Xarxa de diaris SOM’, ‘Mensagem de Lisboa’ i ‘Agência Mural’ han estat els mitjans guardonats en la categoria En Català, Europea i Internacional durant l’acte celebrat aquest 1 d’abril.
L’AMIC va omplir el Paranimf de la Universitat de Barcelona durant la celebració de la segona edició del Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat a la ciutat de Barcelona, que es va celebrar el passat dimarts 1 d’abril per la vesprada.
Durant la jornada van assistir 240 editors de mitjans d’informació de proximitat, periodistes, experts en el món de la comunicació i altres professionals del sector en l’àmbit català, europeu i internacional.
L’acte, presentat pel periodista Pipo Serrano, s’ha convertit en un esdeveniment únic per promoure, guardonar i celebrar el periodisme rigorós i l’excel·lència professional.
L’encarregat d’inaugurar l’acte va ser el president de l’AMIC, Ramon Grau, qui va fer valdre aquesta segona edició del premi, “hem de celebrar la vitalitat del sector i així ho demostra l’excel·lent nivell dels mitjans que els diversos jurats han valorat tant en l’àmbit Internacional, europeu, com en català”, va destacar.
Guanyadors en la categoria En Català, Europea i Internacional
Durant la jornada es va atorgar el Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat en la categoria En Català a la Xarxa de diaris SOM (Vallés Oriental, Catalunya), guardó que va ser recollit per Montse Eras i Laura Ortiz, directores del grup, i Sílvia Vinyeta, i Ramon Torrents, editors del grup SOM, els quals van agrair la seua tasca a l’Associació.
En aquesta mateixa categoria es va lliurar una Menció Especial al mitjà Regió 7, el qual cobreix informativament la Catalunya Central (Catalunya) i van recollir el premi Sandra Espinal, gerent del mitjà i Josep Lluís Micó Sanz, director de Regió 7, qui va destacar la importància dels premis.
En la categoria Europea es va guardonar al mitjà portugués Mensagem de Lisboa de Lisboa (Portugal), premi que va recollir la cofundadora i editora del mitjà, Catarina Carvalho, qui va voler destacar un missatge clar i ho va fer en llengua catalana “el periodisme és viu, i el futur és local”.
Pel que fa a la categoria Internacional el guardó va ser pel mitjà Agência Mural de São Paulo (Brasil), el qual va recollir la seua cofundadora i directora executiva, Izabela Moi, la qual va agrait el reconeixement i va explicar el model de treball del mitjà, que aposta per un gran flux narratiu de la zona urbana de São Paulo.
Finalistes d’honor en les tres categories
A banda dels premis, el jurat va decidir guardonar dins la categoria En Català a tres finalistes d’honor: Pallars Digital de les comarques Pallareses (Catalunya), per “millor iniciativa de fidelització del sector”, en representació va recollir el guardó Jordi Ubach, director del mitjà; la revista Sa Plaça d’Inca (Mallorca, Illes Balears), per “millor aposta pel contingut de proximitat”, va recollir el diploma Damià Quetglas i Antònia Coll, editors del mitjà, i la televisió Nord de la comarca dels Ports (Castelló, País Valencià), per “millor aposta per integració de formats”, en representació va assistir Francesc Puig, director del mitjà.
En la categoria Europea es van reconéixer a dos finalistes d’honor: el primer finalista, The Bristol Cable de Bristol (Regne Unit); i el segon finalista, Mediacités de Lille, Lyon, Nantes i Toulouse (França), que en representació va recollir el guardó Nicolas Barriquand, director i cofundador del mitjà.
En la categoria Internacional, el jurat va decidir reconéixer a dos finalistes d’honor: Village Media d’Ontario (Canadà) i Rough Draft Atlanta d’Atlanta (Estats Units).
Reconeixements a la trajectòria i a la publicitat
A més, també es va lliurar un reconeixement a Fèlix Noguera, director general de Prensa Ibérica per la seua trajectòria al servei dels mitjans de proximitat, qui va voler fer menció especial a totes les persones i professionals que l’han acompanyat en el seu recorregut dins el sector; i es va atorgar un reconeixement a la qualitat de la publicitat que aposta pels mitjans locals a CaixaBank, guardó recollit per David Calvo, director d’acords amb mitjans de CaixaBank, qui va destacar la feina dels mitjans de proximitat i la tasca de suport que fa CaixaBank en aquest sector.
Parlaments d’autoritats i entitats col·laboradores
Durant la jornada van intervindre diverses autoritats i entitats col·laborades, les quals van donar suport en aquesta segona edició. Montserrat Surroca, Comissionada de Convivència de l’Ajuntament de Barcelona, va expressar que “des de l’Ajuntament, volem encoratjar a continuar amb aquests premis que busquen l’excel·lència en el sector“. Per la seua banda, Joana Vallès, directora de Continguts de la Xarxa Audiovisual Local (XAL), va exposar que “els mitjans locals tenim una feina; pacificar la societat. I nosaltres ho sabem fer perquè informem del que passa a casa nostra i això és molt important”. Per acabar, Gerard Vives, director general d’Afers de la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, va remarcar que “els guanyadors del premi són un exemple de com els mitjans de proximitat són un pilar per a explicar la veritat de la nostra societat”.
La Dra. Lindsay Green-Barber durant la seua ponència. Foto: AMIC.
Conferències d’experts en premsa de proximitat
Per convertir l’acte en una trobada per analitzar les principals novetats del sector es va comptar amb les conferències dels experts en premsa de proximitat. En primer lloc, la Dra. Lindsay Green-Barber, experta en estratègia i avaluació de l’impacte dels mitjans de comunicació als Estats Units, i fundadora d’Impact Architects va parlar sobre ‘Més enllà dels titulars: La lluita dels EUA per les notícies locals com a bé públic’, on va abordar els grans reptes que afronta el periodisme local arreu del món, especialment als Estats Units, i va plantejar la necessitat de considerar les notícies com un bé públic, sobretot en l’àmbit local, ja que són essencials per al bon funcionament de la societat. A la conferència va mostrar exemples d’iniciatives i moviments socials als EUA com Press Forward o el consorci d’informació cívic de Nova Jersey, i va destacar el paper del periodisme local com a eina fonamental per a garantir una democràcia activa.
Per la seua banda, el Dr. Jonas Ohlsson, professor titular de la Universitat de Göteborg i director del centre de recerca Nordicom a Suècia, va presentar sota el títol ‘Cap a un mercat sostenible per al periodisme local: Perspectives dels països nòrdics’ el cas de Suècia, en què va analitzar les polítiques mediàtiques i el suport a la premsa local en el país i a la regió nòrdica. Ohlsson va recalcar la importància de la transformació digital en el sector, i va exposar els reptes que encara afronta la premsa local per assolir un model empresarial digital.
Altres accions de l’AMIC vinculades amb els mitjans de proximitat
L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, AMIC, formada per més de 600 capçaleres de premsa, mitjans digitals, audiovisuals – que conjuntament arriben a una tirada en premsa d’1.300.000 exemplars, i en digital superen els 14.000.000 navegadors únics mensuals – convoca la segona edició del Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat, amb la voluntat de promoure el periodisme rigorós i l’excel·lència professional entre periodistes i editors i editores de mitjans de proximitat.