La revista degana en valencià

7.000 km de turisme en bici

 

No cal anar-se’n en avió per a fer turisme, amb la bici podem viatjar per Espanya (i més enllà) i veure llocs preciosos, sense contaminar res…

Es diu Kurt Zaugg, viu a Oey, al cantó de Berna (Suïssa), té 69 anys, està recorrent Europa en bici i ara, abans de tornar, ha passat un parell de dies a Alzira visitant a Virtuts Piera, una amiga que va conéixer a Suïssa quan ella vivia allà. Viatja amb un remolquet i les tradicionals alforges, que junt amb la bici sumen uns 100 kg de càrrega; però la bici és elèctrica i al remolc duu uns panells solars flexibles i plegats que carreguen la bateria, amb el qual tanca el cicle energètic i la bici resulta sostenible, ecològica.

Aquesta primavera Kurt ha viatjat per Suïssa, Itàlia, Països Balcànics, Alemanya, Suècia, Noruega, França, Espanya i Portugal, recorrent en total més de 7.000 km. Si els haguera fet en cotxe, hauria llançat a l’atmosfera 1.100 kg de CO₂, el principal gas d’efecte hivernacle, responsable del calfament del clima i de l’augment dels fenòmens climàtics extrems, com la sequera actual.

En una reunió improvisada ens conta, i Virtuts ho tradueix i ratifica, que és agricultor ecològic i que duu els seus productes al mercat local amb la bicicleta, de manera que durant els darrers set anys i mig calcula que ha recorregut en bici al voltant de 111.000 km, evitant llançar a l’atmosfera unes 17 tones de CO₂.

Del seu viatge per Espanya diu que ha gaudit molt amb els paisatges tan diversos i agraeix que la gran majoria dels conductors d’autos l’hagen respectat, sense pressionar-lo per a avançar-lo i mantenint les distàncies de seguretat, perquè generalment ha circulat per carreteres locals i comarcals, ja que hi ha pocs carrils-bici i vies verdes, que a més no solen anar directes als pobles del seu itinerari. Kurt confessa que la bici li dona felicitat i salut, i com no es tracta de patir sinó de gaudir del viatge ha anat pernoctant en pensions, hotels i cases d’amics.

Ens conta també que la bici s’utilitza molt a Suïssa, encara que és molt muntanyosa, i l’estranya veure tan poques a les nostres ciutats planes i de clima suau. I comentem que en aquest, com en altres temes, anem endarrerits respecte a Europa i Virtuts, regidora d’Educació a Alzira, explica que l’Ajuntament vol fomentar el transport sostenible, especialment al voltant dels centres escolars, limitant l’accés dels automòbils, instal·lant-ne aparca-bicis adequats, plantant-ne més arbres, etc.

I Pedro Domínguez, portaveu de La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció, reitera que la bici és el vehicle ideal als nostres pobles, però que encara falta molta conscienciació per a neutralitzar l’omnipresent publicitat automobilística i també falten mesures per a alliberar carrers i vies per a vianants i ciclistes, amb el qual guanyarem en salut i qualitat de vida, tal com estan fent en les ciutats més avançades. A més proposa una Escola de Bicis per a ensenyar a anar en bici i moure’s per la ciutat a joves i d’altres. I per descomptat no demana als riberencs que facen 7.000 km en bici en tres mesos, però sí que utilitzen menys els autos, només l’imprescindible, i molt més els peus, la bici i el transport públic, pel bé de tots.