La revista degana en valencià

Al bisbe José Ignacio Munilla, d’Oriola-Alacant

19/09/2022

Benvolgut bisbe José Ignacio,

Aquest 28 d’abril, per primera vegada, vosté presidirà la Romeria a la Santa Faç com a nou bisbe d’Oriola-Alacant. En els dos mesos que porta en aquesta diòcesi, segurament s’ha adonat que els cristians d’aquest bisbat només podem celebrar la nostra fe en castellà, encara que el valencià és la llengua pròpia del País Valencià, com diu l’Estatut d’Autonomia. Aquest Bisbat d’Oriola-Alacant té la riquesa d’una llengua pròpia, la llengua d’Ausiàs March, de Jordi de Sant Jordi, de sor Isabel de Villena i d’Enric Valor. Una llengua que parlen els cristians d’Elx i de Sant Vicent del Raspeig, de Crevillent, Monòver i Tàrbena, de Confrides, Xixona i Agost.

Com a nou bisbe d’Oriola-Alacant (i bascoparlant), vosté hauria de fer seu el valencià i afavorir-ne la presència a les parròquies, en la litúrgia, la catequesi, la predicació. Així els cristians d’Alacant, Petrer, la Vila Joiosa, Polop, Altea, Callosa d’en Sarrià o Sant Joan d’Alacant no se sentirien estranys a l’Església, que en utilitzar el valencià estaria anunciant l’Evangeli en la nostra cultura.

El valencià és una llengua que els cristians valencians volem que siga llengua de pregària, de predicació i d’anunci de l’Evangeli. Una llengua que haurien d’estudiar els seminaristes valencians a la Facultat de Teologia i als seminaris. I que el web del Bisbat d’Oriola-Alacant també hauria d’introduir, ja que es troba només i únicament en castellà.

El Plan Diocesano de Evangelización, promogut fa uns anys pel Bisbat d’Oriola-Alacant, en l’apartat de les accions a l’àmbit diocesà i en la resolució número 12, demanava «conocer el estilo evangelizador de San Vicente Ferrer», el nostre sant més insigne. I el P. Vicente Botella, en la seua ponència en aquest Plan Diocesano, afirmava que «la inculturación es la meta de toda buena evangelización». Per tant, si la inculturació és la meta d’una bona evangelització, ¿per què l’Església d’Oriola-Alacant no evangelitza en valencià? El P. Botella, molt encertadament, ens recordava en la seua ponència que sant Vicent Ferrer «predicava siempre en su lengua materna», és a dir, en valencià. I per què l’Església d’Oriola-Alacant no utilitza (ni al web) la nostra llengua?

Sabent que té per llengua materna lʼeusquera, confie que vosté siga sensible a l’anhel dels cristians valencians, per poder celebrar la nostra fe en valencià, que vaja introduint la nostra llengua a la diòcesi d’Oriola-Alacant i animant els capellans a utilitzar-la.

Pregue per vosté i pel seu ministeri, ben fecund, en aquesta diòcesi. Ongi etorri!

Inscriu-te al nostre butlletí

Top