La revista degana en valencià

Albena Produccions: el salt a la gran pantalla

Els dies 22 i 23 d’octubre, la pel·lícula M’esperaràs? va ser número 1 de taquilla en un gran cine comercial del centre de València. Això no seria gens estrany si no fos perquè l’altra dotzena de pel·lícules que es projectaven al mateix cinema eren grans èxits nord-americans, europeus i espanyols, mentre que M’esperaràs? és una producció totalment valenciana i en valencià (producció, guió, directors, actrius i actors, equip tècnic). La pel·lícula ha estat en cartell més de dues setmanes, i per primera vegada un film valencià va inaugurar la 33 Mostra de València. Tots aquests fets insòlits són el resultat d’una llarga trajectòria i molt de treball pel teatre i l’escena valenciana d’Albena Produccions, d’un camí ple de qualitat que dignifica i difon l’escena valenciana.

M’esperaràs? fou prèviament una obra de teatre amb els mateixos protagonistes (Cristina Garcia, Carles Alberola, Rebeca Valls i Alfred Picó) escrita per Alberola i dirigida –com la pel·lícula– per Alberola amb la col·laboració de Carles Sanjaime). Com en el cine, al teatre també va arribar a emocionar, va fer riure i plorar un bon muntó d’espectadors, ja que, com gairebé tot el teatre d’Alberola, M’esperaràs? parla d’amor i desamor, d’amistat, de sacrificis, de tornar a començar… i sempre en un to d’humor intel·ligent i amb un regust amarg, i sempre en primera persona, despullant emocions i sentiments i rient-se d’u mateix (inevitable la comparació amb Woody Allen).

Albena Produccions naix en 1994 de la mà de Toni Benavent (productor, distribuïdor, gestor) i Carles Alberola (autor, director i actor). Des de Currículum (primer muntatge de la companyia, en què Alberola mostra ja la gran versatilitat actoral i, sobretot, el gran humor i capacitat de seducció que té dalt de l’escenari) han passat més de vint muntatges teatrals, diversos projectes audiovisuals i prop de deu sèries o programes de televisió per a Canal 9 i ara per a À Punt. Moltíssims premis avalen la seua trajectòria, entre ells tres premis Max. Algunes de les seues produccions han marcat rècords de representacions i, sobretot, d’assistència de públic, com Besos, Art, L’aneguet lleig o Tic-tac, que han portat al teatre un públic gens habitual de les sales.

Durant aquests 25 anys, Benavent i Alberola han trobat col·laboracions tant en l’autoria com en la direcció de les plomes i directores i directors més reconeguts, però també han descobert nous i grans talents. I respecte de la interpretació, tot i que la quantitat d’actors i actrius amb qui han treballat és abundantíssima, compten sempre amb un grup d’intèrprets amb una fidelitat recíproca i de grandíssima qualitat escènica, com Alfred Picó, Carles Sanjaime, Cristina Garcia, Rebeca Valls, etc., sense oblidar altres actuacions memorables amb la companyia de Cristina Plazas, Pep Ricart, Noèlia Pérez, Verònica Andrés…

M’esperaràs? (la pel·lícula) es presentarà a festivals internacionals i estatals, es podrà veure en cines d’arreu del món; ha demostrat que pot ser profeta a la seua terra també. Esperem que continue així i que no siga una gota aïllada i que altres produccions audiovisuals valencianes s’ajunten i arriben a ser un riu. À Punt pot ser de gran ajuda.