La revista degana en valencià

Alcoi 22, la Trobada del Reinici

24/11/2022

Després de 80 minuts de gran intensitat dramàtica i vital, els planetes del sistema solar giren al voltant d’ells mateixos, un Sol baixa lentament enlluernant el públic fins que els planetes s’interposen entre la llum i els ulls i es produeix un eclipsi total, el miracle del teatre que fa que el públic, després d’uns segons de perplexitat, s’alce i comence a aplaudir.

Es tracta del final d’Eclipsi total, de Pont Flotant, un dels moments més intensos de la XXXI Mostra de Teatre d’Alcoi (23-27 de maig de 2022), la fira de teatre valenciana que, ja sense mascareta ni restriccions, ha significat la retrobada de la professió de les arts escèniques valencianes. Programadores, distribuïdores, companyies, productors… l’assistència ha sigut nombrosa (190 assistents acreditats), ha superat les expectatives de l’organització i, en general, els dies d’assistència han augmentat també.

Pel que fa a l’acpecte artístic, s’hi ha presentat una mostra ben representativa del teatre valencià, amb companyies senyeres però també amb noves i joves propostes de tot tipus, més arriscades, comèdies, familiars; totes, però, amb el denominador comú d’un segell de qualitat i també amb la suficient diversitat de temàtiques i estils per a trencar els estereotips d’uniformitat mediterrània. Conjuntament s’hi han presentat espectacles de gran interés d’altres autonomies com Catalunya, Euskadi, Balears, Castella i Lleó, Aragó, Madrid i Múrcia. I tot i que les temàtiques i disciplines han resultat variades, caldria destacar la importància del teatre fet per dones i amb gran contingut de gènere i el ressorgiment del circ, tant de carrer com de sala, amb espectacles tan frescos i sorprenents com Baktana o tan estètics i acurats com Ambulants.

La Mostra, però, és també un lloc de presentacions, trobades i debats: el que l’organització denomina Espai PRO, ha presentat llibres com Justícia poètica de Josep Marian de Déu, amb una tècnica de cultura com a protagonista; s’han presentat associacions com ADVAEM (Associació de Distribuïdors Valencians d’Arts Escèniques i Música) i s’ha presentat, com cada any a la Mostra, l’Informe del 2021 del Circuit Cultural Valencià, amb la presència del director general de l’Institut Valencià de Cultura, la coordinació del Circuit i dels representants dels 91 pobles i universitats que en formen part.

El Circuit és, indubtablement, el motor que farà que els espectacles presentats a la Mostra circulen pels escenaris valencians i dinamitze l’activitat escènica valenciana. Les xifres presentades del 2021, tot i ser un any encara complicat pandèmicament, són significatives i espectaculars: 264.750 espectadors, una inversió de 7.217.651,89 € dels ajuntaments membres i d’1.672.513,88 € de l’IVC i 124.827,30 € de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, 589 companyies (400 valencianes) i 445 empreses. Un total de 1.664 representacions entre els 89 municipis i les dues universitats membres del Circuit. Xifres que, sense pecar d’excés de triomfalisme, sí que inviten a l’optimisme i a la injecció d’energia per a continuar treballant per les arts escèniques.

Igualment, la Mostra va comptar amb la presència de Ximo López, nou secretari autonòmic de Cultura, que feu la seua presentació als membres del Circuit.

Una gran felicitació al director de la Mostra, Miquel Santamaria, i a tot el gran equip que l’ha feta possible! I recorda que la cultura és segura… i cura!

Inscriu-te al nostre butlletí

Top