La revista degana en valencià

El Magnànim consolida el seu certamen literari

El passat divendres, al MUVIM, abans que els grups de música Txarango i Aspencat pujaren el volum dels miliars de persones que estaven a la Plaça de Bous, la Diputació de València i en concret l’Institut Alfons el Magnànim, va fer entrega dels seus premis literaris en valencià i en castellà. I ho va fer a un acte molt digne i diferent, com ja ho feu l’any passat: hi havia molts polítics però ningú no va parlar, ningú no va restar-li ni un segon de protagonisme a les persones guanyadores. I és d’agrair.

Poesia, novel·la i assaig. I uns grans guardons perquè a més d’una obra de Manuel Boix, les quantitats econòmiques són molt dignes, tal vegada unes de les més dignes de tot el territori de parla valenciana.

I és motiu de celebració que, calladament, sense alçar pols ni remolí, des de la discreció, anys darrere anys augmenta les obres presentades no solament pels premis econòmics, que també, sinó perquè a la mateixa nit de l’entrega dels premis, es presentaven les obres ja editades.

Un èxit que cal atorgar-li a l’entitat organitzadora i a les persones que hi estan: Vicent Flor i Xavier Rius entre altres, que ha recuperat, a poc a poc, la dignitat que li havia estat erosionada pels governs anteriors. L’acte va estar presentat per Marta Chiner i amb el grup Dòmisol Sisters que va posar la música en directe.

D’acord amb els veredictes dels diferents jurats, han sigut reconeguts amb aquests premis l’assagista Albert Toldrà per la seua reflexió crítica sobre la sexualitat Plaer de la carn. Sexe i temperament a la cultura medieval; Pasqual Alapont ha rebut el premi de narrativa en valencià per la novel·la El mal que m’habita, «una història que emana d’una ferida del passat», ha explicat el mateix autor. Álvaro Bermejo s’ha fet mereixedor del guardó de narrativa en castellà per Las maléficas de Etxalar, «un treball que camina entre la frontera de la realitat i el desig». En poesia, Josep Maria Balbastre i l’obra Iconòstasi  va ser reconeguda en la modalitat de lírica en valencià, mentre que David Hernández ho ha fet en la seua modalitat en castellà pel poema d’amor Lo que tu nombre tiene de aventura.

Pel que fa als premis València Nova, orientats als autors menors de 30 anys, les distincions són per a Javier Cigüela, per l’assaig Excluidos y transparentados: del panóptico a la pantalla digital, el qual analitza les formes de vigilància i exclusió que tracten d’imposar els estaments de poder en cada època. Daniel Fopiani obté el reconeixement de narrativa en castellà per La carcoma. Així mateix, també es va reconèixer a Mari Carmen Rafecas i la seua obra Blanc breu en la modalitat de poesia en valencià; i Dmytro Prychyslyy, amb Molly House, va rebre el guardó a la millor poesia en castellà.