La revista degana en valencià

Algemesí Solidari, una ONG que cerca un món diferent

Algemesí Solidari és una ONG local de la ciutat riberenca que li dona el nom. Tot i que fundada en 1991, ha estat en l’última dècada que la seua acció ha crescut i s’ha fet més notable, sobretot per la quantitat i diversitat d’activitats i persones associades i implicades. L’acció d’AS parteix del convenciment que un món més just, fratern i solidari és possible si tots ens hi impliquem, tan se val on visquem. La seua principal raó de ser és la sensibilització entre la població més propera on desenvolupa la seua acció, perquè entén que així s’aconseguirà generar un canvi d’actituds, mutació necessària si volem capgirar el rumb, dissortat, que ha pres el nostre món. Certament hi ha moltes maneres d’exercir la solidaritat, però la forma que entén AS és la d’acompanyar en els processos de desenvolupament de les persones que ho necessiten. Perquè hi ha el desig d’aprendre d’altres pobles i cultures que enriqueixen la nostra, i que ens qüestionen el nostre estil de vida.

L’empremta local, però també comarcal, estatal i encara més enllà d’AS es pot veure repetida des de fa anys en un seguit d’accions de signe molt divers. Congressos, jornades, diades, trobades, fires, cursos, tallers, xarrades, etc., ja siguen iniciativa pròpia o d’altres a què se suma, qualsevol espai de trobada on es puguen fer públics els seus objectius, s’hi fa present. La varietat és tan gran que, perquè vos en feu una idea, ha arribat fins i tot a la creació d’un hort urbà, promogut com a expressió de solidaritat, de convivència entre els usuaris i d’alimentació sana amb la recuperació dels cultius tradicionals. Està dedicat de manera especial a immigrants, aturats, jubilats i altres col·lectius.

L’acció d’AS s’ha projectat internacionalment i s’ha concretat en diversos països i circumstàncies. Així, el terratrèmol que va afectar el Nepal l’abril de 2015 va provocar una campanya de sensibilització, «Banderes pel Nepal», per tal de difondre la situació catastròfica. S’aconseguiren 10.000 € per a alçar de nou, a la població d’Haku, una de les zones més assotades pel sisme, una escola a la qual estudien mig centenar de xiquetes i xiquets. Un altre projecte, anomenat «Refugia’l», naix de la inquietud d’un grup d’algemesinencs per les notícies que es difonien a partir de la crisi dels refugiats de l’any 2015, arran del conflicte a Síria. Entre 2016 i 2018 diversos voluntaris viatjaren d’Algemesí a Atenes i l’illa de Lesbos per  contribuir en tot allò que es pogués en l’ajuda al refugiat directa, humana i econòmicament.

Però no hi ha dubte que l’acció que representa un major esforç i visibilitat d’AS té lloc en un poble de Burkina Faso anomenat Baasneere, un llogaret enclavat en ple Sahel. Les necessitats ací són de tot tipus. AS ha treballat sempre en aquest indret atenent les demandes dels seus habitants. S’ha entés que només des de l’aproximació fraternal, sense imposicions de cap mena, amb comprensió i amb diàleg permanents, treballant braç a braç, té sentit la seua acció. Així, a través de diversos camps de treball s’ha construït un pou, s’ha reparat la maternitat i s’han dut medicaments i altres béns. Se celebren campaments d’estiu amb infants del poble, amb la participació de joves d’Algemesí que col·laboren amb joves africans. Però el projecte més ambiciós, per la seua envergadura i cost, és la construcció d’una escola de secundària. Actualment el projecte es troba en la tercera fase, després que s’hagen construït tres aules, l’edifici de l’administració i direcció i les latrines. S’ha de dir que l’escola es construeix atenent uns criteris estrictes de sostenibilitat ambiental i social. L’edifici s’ha alçat seguint un sistema inspirat en l’arquitectura tradicional, usant rajoles de blocs de terra comprimida (BTC), afegint voltes catalanes i cobertes metàl·liques elevades per aconseguir temperatures més suaus a l’interior. L’edifici no requereix cap tipus d’energia, però compta amb una instal·lació elèctrica bàsica. Aquesta iniciativa s’ha pogut dur a terme amb la col·laboració intensa i ben coordinada de molts actors. Fonamentalment el suport econòmic, generós, de l’Ajuntament d’Algemesí, sense el qual seria impossible del tot dur endavant el projecte. També el finançament de Caritas, la parròquia Maria Auxiliadora, la Universitat de València i donacions particulars. A més, es compta amb l’assessorament tècnic de la Càtedra UNESCO d’Arquitectura de Terra de la Universitat Politècnica de València i del despatx d’arquitectes Haca, d’Alginet. Especial menció mereix l’arquitecte Juanvi Maravilla, puntal insubstituïble per ser l’artífex, en col·laboració amb alumnes d’arquitectura voluntaris, en el disseny i control de l’obra. Una obra que també ha comptat amb la participació de l’arquitecte barceloní Albert Faus i joves arquitectes que han passat mesos a Baasneere. S’ha tingut la complicitat del Ministeri d’Educació burkinabé, les autoritats provincials i locals i, fins i tot, la del Consolat de Burkina a Espanya. I tot això s’ha concretat amb visites dels membres de l’associació al país africà, com també la visita de representants de Baasneere a Algemesí.

Si voleu informació més precisa sobre AS vos recomanem que visiteu el seu web [http://www.algemesisolidari.org/]. I si desitgeu conéixer amb més profunditat el projecte de Baasneere podeu llegir La terra dels homes íntegres (Algemesí, 2015), llibre del qual és autor qui subscriu aquestes línies.

Per acabar, remarquem que AS va aconseguir que en els primers pressupostos participatius que va convocar l’Ajuntament d’Algemesí es votara com a primera acció a dur a terme la seua proposta: la construcció d’una biblioteca escolar i pública al barri del Raval de Sant Roc. Precisament, una de les darreres apostes ha estat un projecte d’acció comunitària en aquest barri, amb unes característiques ben particulars i múltiples necessitats. AS ha optat per tirar endavant un pla integral d’actuació. Es pretén aconseguir una dinamització del conjunt dels agents socials que intervenen en el barri, organitzant, catalitzant i donant suport a totes les iniciatives que es puguen generar, tant des del programa en si com des de la proposta i la participació activa dels agents citats i de la població del barri mateix.