La revista degana en valencià

Alzira demana la prohibició de les armes nuclears

01/10/2020

Al darrer plenari (30-9-2020), l’Ajuntament d’Alzira ha aprovat la proposta que està presentant-se a milers de ciutats del món amb l’objectiu de reclamar a tots els governs que ratifiquen definitivament el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, adoptat per l’ONU en 2017. Espanya encara no ho ha fet i per això cal pressionar també ací.

La proposta naix de la Campanya Internacional per a Abolir les Armes Nuclears, ICAN, que fou guardonada amb el Premi Nobel de la Pau en 2017. A la nostra comarca l’hem assumida i presentat La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció i l’Ajuntament d’Alzira l’acaba d’aprovar quasi per unanimitat, amb l’únic vot en contra del regidor ultradretà.

Actualment hi ha unes 13.400 armes termonuclears actives emmagatzemades per tot el món i cadascuna d’elles és més potent que aquelles dos que llançaren els EEUU sobre les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki, volatilitzant-les en qüestió de segons, a elles i als seus innocents habitants: xiquets, dones, vells, treballadors…

Una guerra mundial hui, que disparara totes aquestes bombes nuclears, podria acabar no una sinó deu vegades amb la nostra civilització o inclús amb tota la humanitat, incinerant ciutats i països, originant un llarg i terrible hivern nuclear, arrasant la Natura i pegant el cop de gràcia a milers d’espècies en perill d’extinció. I no ens enganyem, una nova i última guerra mundial no és res impossible amb personatges com els que governen els països amb arsenal nuclear: EEUU, Rússia, Gran Bretanya, França, Xina, Índia, Pakistan, Corea del Nord, Israel, …

Així doncs, reclamar hui la prohibició de les armes nuclears, les dels països capitalistes i les dels països comunistes, totes juntes, és simplement lluitar per la pròpia supervivència humana, encara que sone tan increïblement rar, absurd. I és que hem evolucionat moltíssim en la tecnologia però poquíssim en les relacions humanes i amb la Natura, sembla que sols hem sabut canviar les pells d’animals per vestits sintètics i les porres i pedres per metralletes i bombes. Homo ¿sapiens?

Des d’ací tornem a proposar als companys/es d’altres municipis que presenten aquesta moció als seus ajuntaments, perquè si són molts els que ho demanen, el govern d’Espanya haurà de ratificar el Tractat de Prohibició d’Armes Nuclears. I tots guanyarem, perquè podrem viure-hi més segurs.

Finalment hem de dir que voldríem que l’ajuntament d’Alzira ens fera cas també en altres temes, dels quals hem presentat propostes per millorar les condicions de vida de tots els veïns i veïnes. Com per exemple el control dels vehicles sorollosos, que hi haurà una dotzena en tot el poble però que en passejar-se amunt i avall a qualsevol hora molesten i empitjoren la salut de tothom; per favor, apliquen ja l’Ordenança del Soroll i immobilitzen aquests vehicles!

PD: Aquesta fou, en resum, la moció aprovada:

Les armes nuclears són un autèntic perill per a la seguretat de les persones i pobles. Sens dubte, són l’armament més destructiu, inhumà i indiscriminat

Encara tenim en el record el llançament de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki ara fa 75 anys. Unes bombes que van provocar la mort a més de 240.000 persones, nombrosos ferits i la pràctica destrucció de les dues ciutats.

Malgrat la fi de la Guerra Freda i els acords de desarmament nuclear aconseguits, avui el món continua disposant de 13.400 armes nuclears, la majoria d’elles amb una capacitat destructiva molt superior a les bombes de 1945.

Tal com el món ha avançat cap a la prohibició efectiva d’altres armes de destrucció massiva (com les biològiques o les químiques) és necessari avançar, per responsabilitat i seguretat, cap a la prohibició de les armes nuclears.

Després de molts anys de demandes per part de la societat civil, diferents ONG i campanyes, s’ha aconseguit un primer pas essencial: l’adopció del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, el 7 de juliol de 2017, en les Nacions Unides. Perquè aquest Tractat aconseguisca el seu objectiu, fa falta que tots els Estats del món se sumen activament. I les ciutats tenen un paper important en la demanda d’un món més just, en pau i nuclearment desarmat.

Per tot açò, l’Ajuntament d’Alzira:

1. Expressa la seua solidaritat amb totes les persones i comunitats afectades per l’impacte de les bombes atòmiques i els assajos amb armes nuclears.

2. Reclama als Estats del món que es comprometen d’una manera clara i precisa amb el desarmament nuclear i que prenguen mesures concretes per al seu assoliment.

3. Fa seua la Crida a les Ciutats (Cities Appeal, promogut per la Campanya Internacional per a Abolir les Armes Nuclears, ICAN, guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2017) que diferents ciutats del món estan signant: «La nostra ciutat està profundament preocupada per la greu amenaça que representen les armes nuclears per a les comunitats de tot el món. Creiem fermament que els nostres residents tenen dret a viure en un món lliure d’aquesta amenaça. Qualsevol ús d’armes nuclears, ja siga deliberat o accidental, tindria conseqüències catastròfiques, de llarg abast i duradores per a les persones i el medi ambient. Per tant, acollim amb beneplàcit l’adopció del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears per part de les Nacions Unides en 2017, i li fem una crida al Govern que el signe i ratifique com més prompte millor.

4. Insta al Govern de l’Estat espanyol a signar i ratificar el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears aprovat per les Nacions Unides.

5. Dóna trasllat d’aquesta declaració al Govern de l’Estat espanyol i a la ICAN: <info@icanw.org>.”