La revista degana en valencià

Amb cor de pare

10/05/2021

Grup escultòric situat damunt del pòrtic de l’Esperança a la façana del Naixement on es pot veure a St. Josep amb el nen Jesús amb un colom ferit a la mà.

Aquest és el títol de la carta apostòlica que el papa Francesc ha escrit amb motiu del 150 aniversari de la proclamació de sant Josep com a patró de l’Església catòlica. Va ser el 8 de desembre passat, quan el papa Francesc la va signar, i declarava un any dedicat a sant Josep que començà el 8 de desembre de 2020 i es clausurarà el 8 de desembre de 2021.

En el text, el papa Francesc esmenta diversos passatges de la vida amagada de sant Josep, presentant-nos la figura i el testimoniatge d’aquest home bo com aquell que Jesús estimà «amb cor de pare».

Només dos dels quatre evangelistes, sant Mateu i sant Lluc, ens presenten d’una manera molt discreta la persona de sant Josep. Però, com diu el papa, aquests textos ens permeten «entendre quina manera de pare va ser i la missió que la Providència li va confiar» a l’espòs de Maria.

Com ens recorda el papa, els Evangelis de sant Mateu i de sant Lluc ens donen unes pinzellades molt discretes de la vida de sant Josep, descrivint-lo com un humil fuster (Mt 13:55), espòs de Maria (Mt 1:18; Lc 1:27) i home just (Mt 1:19), disposat a fer la voluntat de Déu (Lc 2:22,27,39). Sant Josep va ser testimoni del naixement de Jesús (Lc 2:7), de l’adoració dels pastors (Lc 2:8-20) i dels Mags (Mt 2:1-12), i esdevingué l’home que va tindre la valentia d’assumir la paternitat legal de Jesús (Mt 1:21). Juntament amb Maria, al temple, Josep va presentar Jesús al Senyor (Lc 2:22-35), i encara, amb Maria, Josep va anar a buscar Jesús quan tenia 12 anys al temple ( Lc 2:41-50).

Diverses vegades, als Evangelis, Jesús és conegut com el fill del fuster. I per això, per la importància de sant Josep en la vida de Jesús, diversos papes han elogiat la figura del Sant Patriarca, patró de l’Església catòlica. Per això, va ser el 8 de desembre de 1870 quan el papa Pius IX el va proclamar patró de l’Església catòlica; Pius XII el proclamà patró dels treballadors, i Joan Pau II, amb l’Exhortació Apostòlica Redemptoris custos, del 15 d’agost de 1989, va declarar sant Josep custodi o protector del Redemptor.

La carta apostòlica del papa Francesc, estructurada en set capítols, ens presenta unes reflexions sobre la figura de sant Josep, ara que fa 150 anys que va ser proclamat patró de l’Església catòlica.

Com ha dit el teòleg Leonardo Boff, Josep és l’home que «no deixà cap paraula» als Evangelis, «perquè qui parla és el Fill». Amb el seu silenci, «el que caracteritza sant Josep és que va ser un treballador». Per això «és el representant dels humils, un pare amable, tendre, obedient, acollidor i anònim», al qual venerem d’una manera particular en aquest any dedicat a ell.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top