Marc Brines Albi i Hugo Mifsud Escrihuela guanyen el premi a la Millor Història del País Valencià en la 17a edició d’AMIC-Ficcions 2025.
Joan Agut Colomer de l’IES Vila-roja d’Almassora ha estat guardonat amb el Premi al Professor més motivador del País Valencià.
El concurs literari AMIC-Ficcions va lliurar els premis del País Valencià el passat dimarts, 6 de maig, al CaixaForum València, a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Dels 883 participants del territori valencià, la història de Marc Brines Albi i Hugo Mifsud Escrihuela, de l’IES Jaume II El Just de Tavernes de la Valldigna, va estar guardonada amb el Premi a la Millor Història del País Valencià i de València.
El creador de contingut en valencià, Aitor Muñoz (@aitor_altea), va estar l’encarregat de presentar l’acte, el qual també va comptar amb la intervenció de Josep Ritort, secretari general de l’AMIC Valencians, qui va mostrar les dades de participació i va destacar l’alta implicació d’alumnes i docents en l’edició d’enguany.
A l’acte va assistir Sénia Mulayali, filòloga, poetessa i presentadora de TV, qui va voler remarcar la importància de l’escriptura i la narració, “aturar-se per escriure és un acte revolucionari, contra un món cada cop més immediat (…) l’escriptura creix juntament amb nosaltres”.
La història guanyadora va estar presentada sota el pseudònim BRIFSUD, amb el relat titulat “Cendres Vives” que, en paraules del jurat, mereixia la primera posició del País Valencià, d’entre els 883 participants, perquè “destaca pel retrat ric i detallat de la realitat política i social del segle XIX i pel viatge immersiu i vibrant a través de la geografia valenciana. La maduresa del seu antiheroi protagonista ens brinda una reflexió complexa i emotiva sobre temes tan universals com la culpa, la redempció i l’absurditat de la guerra”.
El premi a la Millor Història d’Alacant i Segona Millor Història del País Valencià va estar per Esperanza Ciudad Sanz, sota el pseudònim esperanzaciudad, de l’IES La Torreta d’Elda d’Alacant, amb el seu relat “Egoista” que va ser qualificat pel jurat com “un preciós relat que aconsegueix commoure al lector en retratar amb cruesa l’impacte dels trastorns alimentaris i l’assetjament escolar en la vida d’una jove, ens deixa una empremta emocional”.
Per acabar, el premi a la Millor Història de Castelló i Tercera Millor Història del País Valencià es va atorgar a Vicent Caballer Forés de l’IES Ramón Cid de Benicarló, sota el pseudònim vicent08. El jurat va considerar que el relat “La guàrdia del rei” mereixia el guardó per “una història que trasllada al lector a un món de fantasia i el fa partícip de la lluita contra la foscor, transmetent valors com el de companyonia o el d’ajudar als altres a través dels protagonistes”.
Segons premis per província
També es van fer entrega dels segons premis de cada província del País Valencià. En el cas de la Segona Millor Història d’Alacant, es van endur el guardó Lola Albarracín Moreno i Claudia Martínez de Mira, del Col·legi San José Artesano d’Elx, amb el pseudònim ClaudiayLola. El jurat va destacar el relat titulat “El rellotge que atura el temps” per “un relat inquietant que evoca al lector a empatitzar amb els protagonistes, i que manté la intriga fins a l’últim moment, tot generant sentiments d’angoixa”.
En la Segona Millor Història de Castelló es va guardonar a Hugo Marco Sastriques, de l’IES de Torreblanca, del grup Hugomarco27, amb el seu relat “L’últim minut abans de l’alba”, per “a través d’una elegant narrativa aquest text ens transporta a les profunditats d’una presó, cruel i fosca, que encara transpira la crueltat de la Segona Guerra Mundial, al mateix temps que és capaç d’endinsar-nos al fons del cor dels seus protagonistes principals. En moments terribles, descrits amb gran subtilesa, destaca el valor de l’amistat per damunt de tot i de l’esperança com a mirada de futur”.
Seguidament, la Segona Millor Història de València va estar per Teresa Vidal Vilar, del Col·legi Guadalaviar de València, del grup teresa07, amb el seu relat “Les relacions amoroses” per “un relat que ens porta de forma eloqüent per una història d’inseguretats adolescents, que es transmet a flor de pell. És fàcil empatitzar amb la interlocutora, la resolució és elegant i ens deixa desitjant la millor resolució per aquesta història inacabada”.
Per acabar, es va guardonar al Professor/a més motivador de cada territori. El premi a la Professora més motivadora d’Alacant va estar per Marina Moliner Timoneda de l’IES La Torreta d’Elda; el Professor més motivador de Castelló va ser Joan Agut i Colomer de l’IES Vila-roja d’Almassora i el premi a la Professora més motivadora de València per Maria Jesús Taberner Andrés, del Col·legi Guadalaviar de València.
Finalment, d’entre els docents finalistes es va premiar al Professor més motivador del País Valencià, Joan Agut i Colomer de l’IES Vila-roja d’Almassora.
Dades de participació AMIC-Ficcions 2025
El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, va tancar la dissetena edició amb una participació de 4.705 alumnes registrats de 306 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (3.295), País Valencià (883), les Illes Balears (513), Aragó (9) i Andorra (5).
De les més de 2.344 històries publicades que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, va seleccionar 200 grups finalistes: 113 de Catalunya (162 alumnes), 41 del País Valencià (52 nois i noies), 45 de les Illes Balears (78 alumnes) i 1 grup d’Aragó (1 alumne). Mentre que entre el professorat que ha engrescat als joves a participar, el jurat va seleccionar 27 docents finalistes dels següents territoris: 15 de Catalunya, 6 d’Illes Balears i 6 del País Valencià.
Organitza AMIC Valencians, compromís amb l’educació
L’AMIC Valencians, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació Valencians, representa a més de vuitanta mitjans impresos, digitals i audiovisuals de proximitat, temàtics i generalistes fortament arrelats arreu del nostre àmbit territorial, que conjuntament arriben a una tirada en premsa de 80.000 exemplars, mentre que en digital superen els 1.300.000 de navegadors únics mensuals.
L’Associació vol donar continuïtat i potenciar aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària, perquè forma part del seu compromís amb l’educació, la joventut i la creació.