La revista degana en valencià

Ann, una veu per a Jesús Huguet

08/04/2021

Després del disc de debut el 2018 de pop electrònic, Ann sorprén amb Les sardines i la marca inconfusible de Bertomeu, que acompanya Anna Roy en aquesta musicació de set poemes de Jesús Huguet. Un treball acurat que aprofita per a reivindicar els textos de l’escriptor d’Onda (la Plana Baixa).

«La proposta de Bertomeu, de fer els temes acústics, era molt atractiva. Ens hem divertit i ha estat una feina còmoda», explica Roy, qui es mostra satisfeta amb la producció. La relació entre Anna Roy i Bertomeu és llunyana, quan de xiquets van ser veïns a Alfafar (l’Horta). Passats els anys, el músic i la cantant es van retrobar en l’estudi de gravació amb Jazz a Pler. Llavors s’intensificaren les complicitats musicals.

Els motius que han portat els dos artistes a repensar musicalment els versos d’Huguet es remunten a la relació d’amistat que Bertomeu manté amb l’escriptor, sociolingüista i polític establit a Alberic (la Ribera Alta). Roy rememora quan el poeta va escoltar els temes: «Va ser molt gratificant, li van encantar i es va emocionar».

El so afavoreix un viatge als discos que Bertomeu va signar el 2012 i el 2015 (7 d’Estellés i Estellés infinit), en els quals va fer llur aportació musical a l’obra del poeta de Burjassot. En canvi, ara, tot és diferent. «M’abellia estar en un segon pla. Tot ha eixit d’una manera natural», afirma Bertomeu. Fins i tot les dues cançons que canta el músic i productor les ha enregistrades a petició de la pròpia Anna Roy. «Hi ha temes que demanaven una veu masculina al davant i una de femenina acompanyant-la», argumenta Roy. És el cas de «Passaràs» i «Per un vaixell».

El resultat és un disc fresc, que manté el contrast entre les cançons més intenses i íntimes al costat d’altres més lleugeres i sostingudes pel pes dels versos i unes guitarres enjogassades. Potser «Alabama» en siga l’exemple de com evocar els sentiments i la magnitud emotiva al voltant d’aquest estat nord-americà que va marcar Huguet.

Al remat, escrivim sobre una tria que transmet el caliu d’unes lletres que assenten sobre melodies que ballen amb la veu d’Anna Roy. I tot per portar-nos a espais de pau, de tranquil·litat. Un disc per a acaronar la poesia i sentir-la. El podeu trobar al bandcamp d’Ann amb la portada de l’il·lustrador Jesús Huguet Enguita, fill de l’escriptor.