Sobre l’aplicació del resultat de la consulta en el procés d’admissió (preguntes i respostes)
STEPV s’ha entrevistat amb representants de la Conselleria per aclarir algunes qüestions respecte a l’aplicació de la llei de “llibertat educativa” i l’admissió i sobre l’aplicació del resultat de la consulta en la catalogació de les unitats en valencià i castellà.
Dilluns 5 de maig es van publicar les vacants disponibles per al curs que ve d’infantil i primària, dins el període d’admissió d’alumnat. En les vacants apareix la catalogació de les unitats segons el resultat de la consulta sobre la llengua base, en valencià o castellà.
Dimarts 6 de maig es va obrir el termini perquè les famílies presenten les seues sol·licituds, bé perquè l’alumne entra per primera vegada al sistema educatiu en infantil (2 anys o 3 anys segons el centre) o bé perquè desitja canviar de centre. En tots els casos cal marcar quina llengua base vol la família en primera opció i/o en segona opció, perquè marcar la llengua base és determinant per a aconseguir la plaça en el centre desitjat. Aquest és el principal dubte que tenen les famílies a l’hora de fer front a l’admissió.
Expliquem les situacions possibles:
Zones de predomini lingüístic valencià
1. Incorporació per primera vegada al sistema (infantil 2 anys o 3 anys, segons el cas): en aquest cas les vacants no estan encara catalogades en cap llengua, perquè es determinarà d’acord amb la llengua que marquen les famílies en primera opció. En les zones de predomini lingüístic valencià s’aplicaran els percentatges de l’annex I de la llei de “llibertat educativa”.
Segons el resultat obtingut de totes les sol·licituds presentades en primera opció a cada centre en concret, les unitats es catalogaran en una llengua o en una altra. Però què passa si les unitats no es configuren en la llengua que he triat? Doncs que l’alumne no serà admés en el centre i passarà als centres de les opcions següents.
En els centres amb unitats d’infantil 2 anys, la votació d’aquestes famílies en la consulta del passat mes de març ja determina les unitats per a 3 anys. Així doncs, si un centre només té una unitat de 2 anys i dues unitats de 3 anys, la llengua de les dues unitats de 3 anys ja ve determinada pel que han votat les famílies de 2 anys.
Per tant, les famílies que opten des de fora del centre a les places de 3 anys, ja tenen catalogada la llengua en les vacants publicades el 5 de maig. Si per exemple, les dues unitats estan catalogades en la llengua A i la família demana plaça només en la llengua B en primera opció, no serà admés perquè el centre no ofereix eixa llengua. Cal posar les dues llengües per tindre opcions a ser admés en aquest centre.
Insistim, per tant, en què marcar la llengua és determinant per a ser admés o no en el centre.
2. Canvi de centre: si vull canviar de centre m’he de fixar en la llengua en què està catalogada la unitat o les unitats del nivell corresponent, perquè si marque una llengua que no ofereix el centre automàticament no seré admés.
Zones de predomini lingüístic castellà
La mal anomenada llei de “llibertat educativa” està pensada perquè l’ensenyament en aquests territoris siga únicament en castellà. Per això pràcticament no s’han creat unitats en valencià, ja que no es té en compte el resultat de la consulta sinó el nombre d’alumnes. De fet, les famílies que no han votat en realitat han votat pel castellà. És la Conselleria la que decideix si considera que les famílies que han votat pel valencià suposen una demanda “suficient” (article 8) per a crear una unitat o no, sense cap criteri públic ni objectivable.
I quan s’apliquen els criteris d’admissió?
Doncs una vegada la llengua marcada coincideix amb l’oferida, s’apliquen els criteris d’admissió en cas que hi haja més demanda que oferta.
I tot això on està explicat?
En cap lloc.
Aleshores, com ordene els centres en el procés d’admissió?
Ens podem trobar en dues situacions, segons la preferència de les famílies:
A) Si la meua preferència és el centre i no la llengua, marques les dues llengües en cada centre per ordre de centre. Per exemple:
Centre A, valencià
Centre A, castellà
Centre B, valencià
Centre B, castellà
Etc.
En aquest cas hi ha més possibilitats de quedar-se en el centre desitjat, tot i que potser no en la llengua desitjada.
B) Si la meua preferència és la llengua i no el centre, marques la llengua de preferència únicament en primer lloc i, després, si vols, pots repetir els centres en l’altra llengua:
Centre A, valencià
Centre B, valencià
Centre C, valencià
Centre A, castellà
Centre B, castellà
Centre C, castellà
Etc.
En aquest cas hi ha més possibilitats d’optar a la llengua desitjada però potser no en el centre de primera opció.
La mal anomenada llei de “llibertat educativa” discrimina el valencià
Com ja vam denunciar el passat dimarts 6 de maig, les famílies que han votat pel valencià a les comarques castellanoparlants no tenen pràcticament possibilitats que els seus fills i filles estudien en valencià, perquè els resultats de la votació no es tenen en compte i depenen de la voluntat de la Conselleria d’Educació de crear o no unitats en valencià.
Des que es va conéixer l’esborrany de la llei, STEPV ja va advertir que el valencià estava vetat en aquestes comarques, un fet que s’acaba de confirmar aquests dies en conéixer la llengua en què es cataloguen les unitats en cada centre.
Així, comarques com La Serrania, on el valencià va aconseguir més d’un 51% de vots en la consulta, només tindran 1 unitat en valencià en infantil i primària en tota la comarca.
La pregunta és, per tant, i per què han votat? Doncs possiblement perquè el govern valencià comptava que ningú votaria pel valencià i voldrien demostrar-ho fent-los votar. El que no s’esperaven era que sí que hi ha demanda pel valencià, una demanda que no es veurà satisfeta finalment.
STEPV anima totes les famílies i els centres educatius d’aquestes comarques a protestar per aquesta situació i reclamar la creació d’unitats en valencià d’acord amb la demanda. El conseller d’Educació no pot dir que s’atendrà la demanda de la llengua triada per les famílies perquè en aquestes comarques no és cert.
El Sindicat també anima tota la comunitat educativa a secundar la vaga general del 29 de maig per derogar aquesta llei i fer fora de les nostres institucions l’actual govern encapçalat per Carlos Mazón.