La revista degana en valencià

Aquest estiu ha sigut el més calorós registrat a Espanya

27/09/2022

I és una mostra clara, un avanç, de cap on anem, dels estius que ens esperen els pròxims anys si no fem res per a evitar-ho…

Els informes científics calculen que anem cap a una pujada global de 3º C perquè els governs, amb la nova guerra que s’han muntat a Europa, han posat en segon pla l’emergència climàtica i s’han “oblidat” de l’Acord de París, tornant inclús a cremar carbó, el més contaminant dels combustibles fòssils. Potser aquest era un altre objectiu dels promotors i beneficiaris de la guerra (els amos de les grans companyies d’armes i combustibles), desviar l’atenció de l’emergència climàtica i enganyar encara més la població.

I segons explica Antonio Turiel, investigador físic i matemàtic del Consell Superior d’Investigacions Científiques, si el clima global es calfa 3º C per damunt de la mitjana històrica, cosa que ocorrerà en algunes dècades si no canviem suficientment en aquesta, a la península ibèrica tindrem dies de 60º C i sols serà habitable la Cornisa Cantàbrica…

Fa poc ens contaven uns magrebins que al seu poble alguns dies d’estiu hi arriben als 50º C, i ho passen realment mal. I més al sud, en ple desert del Sàhara, fins i tot han arribat als 59º C, s’imagineu açò, 59º C? I si ací pugen les temperatures així, qui podrà viure-hi? Què podrem cultivar?

Encara hi ha solucions, que passen per protegir i augmentar la vegetació autòctona (que absorbix CO2, el principal gas d’efecte hivernacle) i sobretot per reduir la crema de combustibles fòssils (que emeten ingents quantitats de CO2). El problema és que petrolieres, gasistes, carboneres, automobilístiques i d’altres grans companyies han guanyat bilions de $ i estan tan viciades que no volen reduir beneficis, i tenen tant de poder que compren mitjans informatius i polítics per a pressionar els governs i adormir/enganyar els pobles. Sols així s’explica que hagen passat 43 anys i 26 COP internacionals sense frenar el calfament del clima.

Segons l’IPCC i el PNUMA, organismes científics de l’ONU, tenim fins al 2030 per a reduir a la meitat la crema dels combustibles fòssils i detindre la destrucció dels ecosistemes, i podem aconseguir-ho si ens deixem de guerres i apliquem seriosament les solucions. I la reducció del consum no implica necessàriament viure pitjor, si fem les coses bé, ecològica i equitativament, podem inclús millorar la qualitat de vida; per exemple, si reduïm a la meitat l’ús dels autos tindrem unes ciutats la meitat de contaminades i congestionades, respirarem un aire molt més net i gaudirem de més seguretat viària, menys malalties, menys morts i menys ferits…

El gran capital vol continuar creixent i creixent, com un càncer, encara que estiguem ofegant-nos de calor i contaminació, encara que s’esgote el petroli i d’altres recursos fonamentals. Però podem véncer-lo si els pobles desperten, pressionen i comencen a aplicar massivament les solucions: viatjar menys, passar-nos al peu+bici+tren, deixar els autos només per a l’imprescindible, comprar productes de proximitat, rebutjar els que venen d’altres continents, consumir menys carn, més productes vegetals i ecològics, aplicar les 4R, instal·lar energies renovables, etc, etc.

Recordem que aquest estiu hem patit 3 onades de calor i uns 45 dies d’alerta per calor, vertaders rècords històrics, amb milers de morts a Espanya, i ja vorem com ve aquesta tardor perquè el mar s’ha calfat fins als 30º C… Certament, cada dia és més urgent reduir la crema de combustibles fòssils, protegir els ecosistemes i tendir a l’autosuficiència almenys en alimentació i energia perquè aquest sistema és insostenible i probablement comença a col·lapsar.

Per això els joves d’Europa convocaren la vaga pel clima i manifestacions a les principals ciutats divendres passat, i els ecologistes férem a La Ribera una concentració pel clima i una bicicletada a Alzira. És hora d’actuar!