La revista degana en valencià

Arts escèniques valencianes, futur incert

Quan tingues aquesta pàgina a les mans, Dansa València haurà tancat ja les portes, esperem que amb un merescut èxit, ja que el programa així ho pronostica. El festival celebra enguany la XXXVII edició: trenta-set edicions mostrant l’excel·lent producció de dansa valenciana i també oferint la possibilitat de contemplar les millors produccions nacionals i internacionals. Dels resultats, en parlarem en futures edicions de Saó; ara, potser cal reflexionar sobre el moment actual de les arts escèniques valencianes amb els nous nomenaments de direccions adjuntes de l’Institut Valencià de Cultura i del canvi de direcció del mateix IVC i com afectarà això a festivals, programacions, col·lectius i entitats. De moment, la directora de les darreres edicions de Dansa València, María José Mora, és la nova directora adjunta d’Arts Escèniques, i almenys experiència en el sector i capacitat creativa i organitzativa les ha demostrades.

Per a reflexionar sobre el present i futur, potser cal fer una mirada al passat més recent: a finals dels anys 80, València és tot un referent de les arts escèniques, es crea el Circuit Teatral Valencià, Dansa València i moltes altres mostres al llarg del territori (el Mim de Sueca, la Mostra d’Alcoi, etc.). Curiosament, tant el Circuit com Dansa València tenen uns anys de poca o nul·la activitat en els anys més durs de govern del partit que ara ens governa; en el cas del Circuit, la desaparició és total i passa a ser una línia de subvencions. La mateixa sort corren algunes de les mostres, fires i festivals que havien arribat a un cert nivell de popularitat.

Afortunadament, Dansa València torna a ressorgir amb intensitat, i en les últimes edicions ha arribat a igualar o fins i tot superar els millors anys, esdevé una de les principals convocatòries dels professionals de la dansa de tot l’Estat i una gran oportunitat per al públic valencià de poder gaudir de la millor dansa actual. El mateix ha passat amb altres mostres com la Fira d’Arts Escèniques Valencianes d’Alcoi.

Respecte del Circuit, el 2016 es crea el Circuit Cultural Valencià, hereu del Circuit Teatral, però també de la Xarxa de Música i de Culturarts, que acull arts escèniques, música i audiovisuals i del qual formen part l’Institut Valencià de Cultura, 93 municipis i dues universitats, que durant huit anys ha demostrat ser una gran ferramenta de foment de la creació valenciana i la posterior difusió arreu del territori valencià.

Després d’un passat irregular i un gran present, el futur es presenta incert. Dansa València i la resta de festivals continuaran la seua trajectòria; la pregunta és si amb la mateixa tendència en la programació, sobretot els que depenen totalment o parcialment de la Conselleria de Cultura. Pel que fa al Circuit, actualment des de l’IVC s’està treballant amb la Junta Coordinadora per a solucionar el greu problema que té: la falta d’entitat jurídica i administrativa, problema que arrossega des de la seua creació, tot i que s’ha treballat durant huit anys. Esperem que es puga solucionar ràpidament i no hi haja cap altre impediment des de les noves autoritats de l’IVC i la Conselleria. Esperem que el futur no siga tan gris com sembla i que es deixe treballar als i a les professionals.

I recorda que la cultura és segura i cura.

Revista número 501. Abril 2024.