La revista degana en valencià

Assemblea del Circuit Teatral Valencià: Sis anys de retard

Vicent Tronchoni. Tècnic de Cultura

«Com dèiem ahir…» amb aquestes paraules iniciava Abel Guarinos, Director General de Culturarts (ara Institut Valencià de Cultura) l’assemblea de programadors del Circuit Teatral Valencià, (a hores d’ara també de dansa, circ, música) celebrada el 2 de maig al Gran Teatre d’Alzira. Però la realitat és que no era ahir quan parlàvem, sinó fa més de sis anys, concretament en desembre de 2009 fou la darrera assemblea, doncs en 2010, el govern valencià del moment va desmantellar una plataforma de distribució i descentralització teatral que funcionava des de 1988 i que era pionera i imitada en moltes altres autonomies de l’Estat. Tot i que va mantindre el nom de Circuit, no en tenia res de treball en xarxa, es limitava a una ordre d’ajudes per als municipis que s’acollien a la sol·licitud.

Amb el Circuit, s’eliminaren les reunions de programació, les gires conjuntes, l’intercanvi d’informació o mitjans, en definitiva, el treball descentralitzat del cap i casal i coordinat des dels municipis.
Recuperar aquestes assemblees i amb elles, l’esperit inicial del circuit, però també les bases administratives i formals han sigut objectius prioritaris d’Abel Guarinos, coordinador del Circuit des de l’any 2000 i des de fa dues setmanes, director general de l’Institut Valencià de Cultura.

I finalment, el 2 de maig es produïa el que semblava impossible: al voltant de 50 programadors representant a tants altres municipis es reunien a Alzira. La major part dels ajuntaments presents han estat durant els sis anys de no-circuit mantenint-se al Circuit, altres han manifestat la seua intenció d’entrar, o tornar a entrar en molts casos. L’assemblea, tot i que es varen prendre alguns acords sobre la obligació de programar un concert mínim anual en valencià o altres de funcionament intern, fou més emotiva que resolutiva, una nova posta en marxa il·lusionant. I, a banda de la presentació de la nova coordinadora del Circuit, Amparo Puig, destacar la presència del propi director general però també d’Albert Girona, Secretari Autonòmic de Cultura, fet inèdit i que evidencia la importància del Circuit per a la Conselleria de Cultura i sobretot, el canvi que es vol donar en la gestió cultural valenciana.
És evident que es tracta d’un gran pas, però encara queda molt camí per fer, primer legal i administratiu, doncs no serà fàcil canviar les rígides estructures normatives i fins i tot la desaparició de Culturarts (com és desig manifestat pel secretari autonòmic) però també caldrà alguna autocrítica i revisió dels principis i mètodes del Circuit, perquè en sis anys canvien molt les inquietuds de la cultura, les companyies i els públics.