La revista degana en valencià

Avancem-nos a la tragèdia

20/09/2022

En boca de tots està la sequera, la manca d’aigua, per al reg, al camp, boscos, i a tots els llocs com rius i tota la llarga llista d’indrets que ja sabeu. Els mitjans (vull dir sa majestat la TV) bé que ens ho  recorda. Mostren pantans, embassaments, rius, rierols, estanys i caigudes d’aigua amb un aspecte molt depriment i a més afegint l’estadística respecte del passat any que, tal embassament estava, per aquestes dades al 52 % de la seua capacitat, i a  hores d’ara el tenim al 39 %.

Els homes que viuen de la terra ja fa molt de temps que estan manifestant la seua angoixosa situació, diuen que les collites baixen de quantitat i de qualitat. Que les autoritats facen alguna cosa perquè necessiten aigua o el camp agonitza i després de l’agonia ve la mort. Però ara, les calamitats estan esdevenint abans de les previsions que, els entesos i els tècnics fan quan calculen el ritme del canvi climàtic.

Les previsions a curt i mig termini no cal que vos les diga ni explique. Tot i això, atesa aquesta –tràgica- situació, als «urbanites» sembla que  res tenim a veure en tot aquest drama. Nosaltres com si tal cosa, com si res. Obrim les aixetes, i cap problema. La que vulguem i a l’hora que ens done la gana. Control? No cal home!

A Wall Street ja cotitza l’usdefruit de l’aigua (impensable pocs anys enrere!) perquè si hi ha mancança hi ha negoci. Però compte amb algunes coses que són sagrades, perquè són de tots.

A casa nostra, trobe que les autoritats no han entrat al drap, o que ni tan sols s’ho han plantejat. M’estic referint a enllestir unes campanyes de tipus local de cara al veïnat per tal de fer un ús racional i estalviador de l’aigua. Ara, si! Ara que en tenim a les aixetes la que ens cal. Però, els qui manen saben que això durarà quatre dies (mesos? anys?) Fora magnífic que jo m’equivocaria.  Insistisc, ara és el moment de crear hàbits d’un ús racional, de donar pautes d’estalvi com si ja ens mancara el líquid element. Inclús –per què no?- tallar algun ratet al dia (alguns dies) el subministrament. Perquè ens anem fent el compte de quin color serà això quan arribem a eixa situació.

Mentrimentres i com que les autoritats, de vegades els costa una mica arrancar, ens atorguem el paper de concientitzadors i mirarem de donar algunes pautes per anar agafant bons costums, que ens ajuden, bàsicament, a estalviar aigua a casa.

  • Fes servir el rentaplats (i omple’l)

Encara que semble tot el contrari, el rentaplats és més eficient que nosaltres a l’hora de rentar els plats, cosa que acostumen a fer amb l’aixeta oberta. Fa servir molta menys aigua, fet que suposa un estalvi mitjà de més de 30 litres al dia. Això serà així sempre que l’omplim: accionar dos rentaplats a mitja càrrega pot consumir més aigua i energia que un de complet, talment com passa amb la rentadora. També convé seleccionar programes ecològics que, tot i que inverteixen més temps a completar la rentada, són capaços d’estalviar més aigua i energia.

Aprofita l’aigua per a regar

Si deixes córrer l’aigua abans d’omplir una gerra o una ampolla per beure, no la desaprofites. Com tampoc la que raja mentre t’esperes que ixca l’aigua calenta. Recull-la en un recipient, com ara un poal, i fes-la servir després per regar les plantes. Si tens peixos, també la pots aprofitar per a renovar l’aigua de la peixera.

Dutxa’t en lloc de banyar-te

Aquest és un consell bàsic que ja hauríem de seguir tots des de fa anys. Tanmateix, cal fer-ho amb cautela: una dutxa que dure més de 15 minuts consumirà més aigua que el que costaria omplir la banyera.

Tanca l’aixeta

En rentar-te les dents, en afaitar-te, en rentar-te o en dutxar-te. No deixes rajar l’aigua mentre t’ensabones i fes servir un got per a glopejar. Són dos gestos molt senzills que poden estalviar molts litres d’aigua cada dia. Assegura’t també que l’aixeta queda ben tancada, tant a casa com en un lavabo públic.

I altres més coses que a vosaltres se vos acudiran.

I les autoritats, que espavilen…