La revista degana en valencià

Els Blais de Borriana

En Borriana, d’una població de 34.643 habitants, hi ha quaranta-sis hòmens que porten el nom del nostre patró. Bona part d’ells són coneguts amb el nom en valencià, Blai, encara que oficialment estan registrats amb el nom en castellà, Blas. De fet, dels quaranta-sis Blais, n’hi ha trenta-tres inscrits com a Blas i tretze inscrits com a Blai. Eixos tretze Blais pertanyen a la generació més jove, ja que amb l’adveniment de la democràcia i l’oficialització de la nostra llengua, s’ha escampat la moda de batejar els infants en valencià («els noms en valencià són més bonics», comenta molta gent).

Encara que hui en dia Blai no és un nom massa popular entre els borrianencs, a l’antigor sí que ho era més. Molta gent recorda algun avantpassat que li digueren Blai.

El Blai de Borriana de més edat va nàixer l’any 1927 i el més menut el passat mes de desembre. Nosaltres hem parlat amb les famílies dels quatre Blais més menuts del poble perquè ens contaren per què van triar eixe nom per als xiquets.

Blai Peris i Suárez va nàixer el 23 de maig de 2012, és bessó d’una xiqueta, Cèlia, i té un germà de bolquers, Mateo. Els pares són Carles i Covadonga. La tria del nom de l’infant va ser cosa del pare. En paraules seues, «sempre m’ha agradat eixe nom; estava enamorat del nom de Blai per ser de Borriana».

Blai Casalta i Olivares va nàixer el 20 de juliol de 2013 i té un germà de 6 anys, Elies. Els pares són Elies i Glòria. La mare ens explica que «vaig triar eixe nom per tradició familiar. Volíem un nom de la família per al xiquet. Al meu iaio li deien Blai, a un oncle del meu iaio també, i al meu besavi també. En la família del meu marit també hi ha Blais. A més, és un nom ben borrianer que no hem de perdre; el pare sant Blai és el patró de Borriana!»

Blai Simarro i Felipe va nàixer el 23 d’agost de 2015 i té una germana de 5 anys, Valèria. Els pares són Blai i Vanessa. La mare ens conta la tradició familiar del nom: «és el nom del pare i del iaio. El meu marit era Blas i va canviar-se el nom a Blai».

El Blai més menut de Borriana té mes i mig. Es tracta de Blai Garcia i Vilar, va nàixer el 22 de desembre de 2016 i és fill d’Albert i Ester. En paraules dels pares, «els dos volíem un nom en valencià per al xiquet i, d’entre altres, Blai era un nom que sempre ens havia agradat molt als dos».

Sant Blai és el patró de Borriana i celebra la festivitat el 3 de febrer amb missa, la tradicional Font del Vi, processó i actes varis. L’ermita està a vora riu i conta la llegenda que hi hagué una tempesta tan forta que semblava que el riu haguera d’eixir-se’n. Els borrianencs van resar tota la nit i al sendemà el cel estava ras i lluïa el sol. La gent, en eixir al carrer, va trobar una taula amb la imatge de sant Blai que l’aigua havia arrossegat. Van creure que això era un miracle i van construir una ermita en el seu honor.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top