La revista degana en valencià

Un llibre/disc recupera la cançó de bressol a través de les veus actuals

“Les cançons de bressol estan interpretades per Mara Aranda, Mireia Vives, Eva Dénia, Carraixet, Miquel Gil, Pep Gimeno “Botifarra” i Dani Miquel, entre d’altres”

A terres valencianes es conserva un ric corpus de cançons de bressol tradicionals que malauradament estan caient en desús. I l’única manera de recuperar aquest patrimoni immaterial és revitalitzant-lo. Per això, la Diputació de València, a través de la Unitat de Normalització Lingüística, i juntament amb Andana Editorial, trau a la llum un llibre/disc de cançons de bressol interpretades per veus que destaquen en el panorama musical valencià actual.

“Bressolant. El llibre de les cançons de bressol” és una doble proposta. És un llibre en el qual de la mà de Josep Vicent Frechina es posa de manifest la importància del cançoner de bressol. Frechina destaca que “és l’únic estil de cançó tradicional en què la comunicació es fa tan sols entre dues persones, mare i fill, sense més audiència”. Per això, es podria dir que “és un dels pocs elements tradicionals que no ha passat de moda”. D’altra banda, es posa sobre la taula l’alt valor artístic de les mateixes, ja que hi ha molt poques cançons valencianes que s’escolten fora de la nostra geografia per la seua idiosincràsia particular (per exemple, no a tot arreu es pot entendre “la meua xiqueta és l’ama…”).

Però “Bressolant” també és un disc. Un disc basat en una tria d’un recull de cançons enregistrades, d’entre les quals s’ha escollit una alta representativitat del text, de la melodia i la territorialitat al llarg de la geografia valenciana. Un total de dotze artistes valencians han posat veu a onze cançons de bressol, i els arranjaments han estat a càrrec de Josep Maravilla. Amb les dotze veus s’ha intentat adaptar aquestes cançons tradicionals a estils musicals diferents, com ho són la cançó d’autor, el pop, la cançó tradicional o el jazz.

Tal com ha explicat el diputat de Cultura, Xavier Rius, de la mateixa manera que van fer l’any passat, enguany també es pretén que les grans superfícies comercials s’impliquen en la presència i vitalitat tant de les nadales tradicionals valencianes amb el disc “Ara ve Nadal”, com de les cançons de bressol amb “Bressolant”, ja que es pretén que la nostra cultura arribe al conjunt de la societat.

Què cançons formen part del disc?

 • “La meua xiqueta és l’ama”, interpretada per Mara Aranda
 • “Tanca els ullets i dorm”, interpretada per Tatiana Prades
 • “Mareta”, interpretada per Mireia Vives
 • “Que vinga la soneta”, interpretada per Eva Dénia
 • “En tan alta que estaves”, interpretada per Miquel Gil i Pep Gimeno “Botifarra”
 • “Nana naneta”, interpretada per Teresa Segarra
 • “El xiquet de les mongetes”, interpretada per Mª Amparo Hurtado
 • “El meu xic té gana”, interpretada per Cristina Blasco
 • “No-non, xitxet”, interpretada per Carraixet
 • “Adorm-te, nineta”, interpretada per Dani Miquel
 • “Canta la mare”, interpretada per Clara Andrés

Inscriu-te al nostre butlletí

Top