La revista degana en valencià

Bruschetti i la Teosofia

En La Teosofia de N’Attilio Bruschetti Mariotti, Rafel Buforn, valent-se d’una àrdua llavor de recerca,  tracta d’explicar-nos qui era Don Attilio Bruschetti; les seues relacions amb la Societat Teosòfica; l’origen, la doctrina, els principis i els personatges representatius de l’esmentada entitat. La història dels seus creadors i impulsors, tant a nivell internacional com d’Estat espanyol. Les seues vicissituds, problemes i entrebancs. I per què no? la  seua persecució a l’Espanya franquista i el que queda de la ST en l’actualitat. També passa a mostrar-nos llibres i autors teosòfics de la biblioteca de D. Attilio, desconeguts per a nosaltres, però, referents destacats de la mentalitat que impregnava la cosmovisió d’aquests. Naturalment, no hi podien faltar les col·laboracions de Don Attilio a les revistes teosòfiques i alguns himnes musicals de semblants característiques; acabant amb el testimoni viu del record de Bruschetti pels   descendents de qui el van conéixer personalment.

La teosofia a Espanya, i amb ella el pensament de Don Attilio, enllaça i continua la línia de la Il·lustració, el liberalisme i el Republicanisme espanyol, en tot el que comporta de lluita contra el clericalisme, el dogmatisme, el totalitarisme, el militarisme, la ignorància, el retard, la misèria, i un llarg etcètera més. En definitiva, contra tot el que pretenia lluitar l’esquerra burgesa republicana perdedora de la guerra civil espanyola. Com es veu al capítol dedicat a l’anàlisi de l’expedient de depuració de D. Attilio, alguns germans ideològics seus acabaren perseguits pel franquisme o exiliant-se interiorment o exteriorment, i veient clausurats, saquejats i espoliats els centres teosòfics.

El llibre acaba amb una tria de textos representatius del pensament teosòfic, una vegada descartats molts altres per anacrònics o fantàstics. I, a més a més, amb unes conclusions on es valora la vigència d’algunes activitats i pensaments de la ST i la seua relació amb altres organitzacions progressistes del moment.

En definitiva, un llibre divulgador -no exempt de crítica- del que és la teosofía; les seues ensenyances; les figures representatives; la seua introducció a Espanya; la relació amb altres moviments socials de l’època i el destí dels seus líders. Recomanat a tots els qui tinguen curiositat per aquests temes i per la figura de Don Attilio.

 

Ací tens més informació sobre el llibre