La revista degana en valencià

Des del bressol, en valencià

Que bonic és criar, acaronar, educar i estimar en valencià. Per això, la Diputació de València, a través de la Unitat de Normalització Lingüística, torna a sorprendre’ns amb una nova campanya, aquesta vegada orientada als més xicotets: els nadons. L’excusa és la llengua, ja que es vol acollir als més xicotets de la manera més dolça possible i amb un leitmotiv comú: el valencià.

La campanya, que ha estat presentada a l’Hospital General de València envoltada de professionals del món de la pediatria i amb dues actuacions musicals de Cristina Blasco i Tatiana Prades, consisteix a acompanyar al nadó d’una manera dolça i tendra, i en valencià. Per això, s’ha creat una caixa, dissenyada per Irene Bofill, que conté un pitet amb paraules típiques del vocabulari de bressol, un adhesiu per al cotxe en el qual es pot llegir “Somriu! Valencians de viatge”, una tira per al xupló que diu: “Parla’m! Entenc el valencià”, un díptic elaborat juntament amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en què es proposa noms valencians arrelats al territori, un llibret elaborat juntament amb la Fundació Bromera per estimular la lectura des del naixement i el disc de cançons de bressol “Bressolant”, que va ser presentat el passat curs.

Aquesta campanya es durà a terme en tots els hospitals públics de la província de València, i seran les comares les encarregades de proporcionar als futurs pares les 6.000 caixes que s’han elaborat. Tal com ha explicat el Diputat de Cultura, Xavier Rius, “de segur que pares i mares agraeixen molt aquest regal de les comares, perquè l’espera del naixement d’un fill és un dels moments més importants en la vida d’una persona”. A més, també estarà disponible a les diferents oficines de foment del valencià de la província de València. I per als que estan més lluny, s’ha creat un web (http://bressolant.dival.es/) en la qual es posa a l’abast de tots les cançons del disc “Bressolant”, acompanyades de textos divulgatius sobre les cançons de bressol que formen part de la tesi doctoral de Vicent Garcés. Aquest web, tal com ha avançat la cap de la Unitat de Normalització, Immaculada Cerdà, s’ha proposat un repte: dibuixar el mapa de les cançons de bressol amb les aportacions d’aquelles persones que vulguen compartir com es canten en la seua població. I d’aquesta manera explorar les cançons i crear entre tots més teixit cultural.