La revista degana en valencià

Regala en valencià, i a Nadal i Reis, menja casca i tortell

Per a poder viure en valencià encara ens queda molt de camí per fer, quan podrem utilitzar el valencià, sense ser un acte de militància?; quan podrem anar al cine i vore pel·lícules en la nostra llengua…? Mentrestant hem de rebre amb alegria i difondre les iniciatives que des de diferents llocs ens arriben. I per això vull fer-me ressò de dos campanyes que des de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià de Torrent m’han arribat.

La primera és un catàleg amb un recull de jocs educatius, interactius i en família; joguets, nines, música i llibres en valencià. Esta iniciativa ja fa uns anys que és editada i distribuïda a les escoles del poble i també a les botigues de joguets de Torrent per tal facilitar a les famílies la compra de regals en valencià. Per això en la portada podem llegir Regala en valencià, tens on triar i en la contraportada, Jugar en valencià és un regal.

Sóc conscient que davant la gran oferta de joguets disponibles durant estes festes, a voltes és difícil poder trobar productes en la nostra llengua. Per això, amb esta campanya es facilita informació per a fer saber que també hi ha oferta de joguets, de jocs i de llibres en valencià i que per tant, també és possible regalar en valencià.

Torrent és l’únic ajuntament que fa esta campanya i estaria molt bé que tinguera molta difusió per a aconseguir més presència de joguets i jocs en valencià en el nostre territori i així, incidir en l’àmbit comercial específic del món dels joguets i dels regals per a assegurar-nos que l’oferta augmentara i que en totes les botigues de joguets, la gent trobara, de manera normal, sense haver de buscar-los molt, productes en la nostra llengua: nines i peluixos que parlaren en valencià, videojocs per a les consoles i tota classe de jocs i joguets.

Com que això no passa, i mira que tenim una indústria joguetera important en terres valencianes, fan falta iniciatives com aquest catàleg que s’estructura en diferents apartats: jocs educatius, nines, jocs interactius, jocs en família, música i llibres. En cada apartat s’inclouen les imatges, que van acompanyades d’una explicació i de l’edat per a la qual està recomanat el joguet, així com la casa que el comercialitza, ja que vol ser com una mena de guia per a facilitar tota la informació als pares a l’hora de trobar-los. S’han editat i repartit 9.000 exemplars del Regala en valencià.

L’altra és una campanya nova d’enguany que en aquest cas, han fet les oficines de promoció del valencià de Torrent i Xirivella i que es diu A Nadal i Reis, menja casca i tortell per a promoure el valencià en l’àmbit comercial, en este cas, en els forns, ja que és una campanya adreçada als forns i pastisseries de la ciutat amb cartells amb les imatges, els ingredients i la recepta de la casca i del tortell perquè els puguen col·locar en els aparadors dels forn i també se’ls han fet arribar les targetes que es posen dins la caixa del tortell, amb l’explicació en valencià del seu origen perquè les facen servir en els tortells que elaboraran enguany. S’han repartit a cada forn i pastisseria dos cartells i dues-centes targetes per al tortell. La campanya també vol promoure el dolç típic valencià del dia de Reis: la casca, que quasi que s’ha perdut, almenys a Torrent i així donar-lo a conéixer.

Campanyes així fan falta per a promoure el valencià en el xicotet comerç local que té un contacte directe amb els clients i per a aconseguir que el valencià com a llengua de comunicació no es perda en l’àmbit comercial. Són iniciatives molt importants perquè encara cal conscienciar-nos, com a clients, que quan entrem en una botiga a comprar no hem de canviar de llengua; i per l’altra part, els comerços han de saber que atendre en valencià als clients és un plus de qualitat i d’acostament que millora el servei que s’ofereix. Jo tinc clar que com a client, sempre triaré comprar en una botiga on m’atenguen en la meua llengua.

 

RECEPTES

CASCA

La casca és un dolç típic de la cuina valenciana, fet amb ametla mòlta, sucre i ous, que es pot farcir de rovell confitat, moniato o carabassa. També pot anar acompanyat de canyella, raspadura de taronja, de llima, o merenga. En general sol tenir la forma d’anella o de serp.

Sempre ha estat una tradició regalar la casca als xiquets, sobretot els padrins als fillols i les filloles. La tradició diu que els Reis d’Orient portaven les casques per als xiquets, tal com mostra una cançó popular que s’ha mantingut amb certes variacions al llarg dels anys:

“Senyor Rei, jo ja estic ací,
porte’m casques per a mi,
les garrofes i la palla,
per al seu rossí…”

TORTELL

El tortell de Reis, té també forma d’anella més o menys redona o ovalada, però la pasta és com la d’un pastís i el farciment, pot ser de massapà, nata, cabell d’àngel, etc. Està completament cobert, també pels costats, per la pasta. Està ricament decorat de  fruita confitada (cireres, taronja i pell de meló d’Alger) i fruita seca (habitualment pinyons) i conté dos sorpreses amagades: una fava seca i una figureta (normalment d’un dels Reis).

En les targetes que s’han repartit s’hi ha fet constar l’explicació de l’origen:

Té un origen romà i pagà, ja que es preparava amb motiu de les Saturnals, un període festiu a mitjan mes de desembre en el qual els esclaus de l’època podien passar una setmana sense treballar. Este dolç es preparava amb mel, fruites seques, dàtils o figues i se servia a les postres.

Al  segle III dC, es va introduir una de les tradicions que arriba fins als nostres dies: ficar una fava seca dins de la rosca que simbolitzava la fortuna.

Actualment, en canvi, el costum ha canviat i la tradició mana que aquell qui troba la fava ha de pagar el tortell de l’any vinent, i qui troba la figureta és coronat rei.