La revista degana en valencià

Canvi a la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient

02/11/2022

El cessament d’una consellera i la seua immediata substitució evidencia que el fet no ha estat resultat d’una improvisació, no s’han explicitat fins al moment les causes de la decisió que la deu haver originat, almenys jo no conec cap versió, el cas és que a uns mesos de les eleccions la notícia ha generat sorpresa i s’han disparat interpretacions. Fins ara sembla que la conclusió que cal treure és que al si d’Iniciativa del Poble Valencià hi ha una certa fractura, fins on arriba aquesta? Tanmateix, ens podem interrogar al voltant de quins elements se situen les diferències i si són de gran importància. Els comentaris més seriosos apunten a una relació entre els esdeveniments i el buit que ha deixat l’exvicepresidenta Mónica Oltra, la qual ha quedat fora de les institucions, en tant es resol el procediment penal en el qual està essent investigada.

 

Iniciativa va nàixer com a resultat de la decisió d’un sector d’Esquerra Unida, fou una decisió impulsada de forma destaca per la citada exvicepresidenta del Consell, recordeu que jo en aquella circumstància no ho veia clar, doncs, caldria fer memòria de com es va desenvolupar aquell trencament allà per l’any 2007, jo ho resumiria així:

– El sector majoritari d’EUPV, format per la gent del PC, va marginar al corrent minoritari, cosa que es manifestà molt clarament amb l’elecció de càrrecs orgànics i a les llistes. No ve al cas concretar noms i cognoms, ho he fet al meu llibre “Per un valencianisme d’esquerra”.
– El sector minoritari, que era el corrent Esquerra i País, argumentava que el missatge que es projectava venia llastrat per la identificació d’Esquerra Unida amb el comunisme, causant aïllament i una oferta poc atractiva electoralment. La mateixa Mònica Oltra afirmava en l’assemblea que decidí trencar que “calia vent fresc”, i això implicava abandonar Esquerra Unida.

 

Doncs, com acredita l’hemeroteca va nàixer un nou partit, Iniciativa del Poble Valencià, una nova sigla formada amb quadres experimentats en la política, amb una clara voluntat de buscar rèdit electoral, i amb dos forts lideratges: Mónica Oltra i Pasqual Mollà. Des d’aleshores, les circumstàncies van anar canviant, especialment amb la formació d’un espai de confluència que es concretà en Compromís, dins del qual a més d’Iniciativa trobem al Bloc, i gent procedent de l’esquerra com és el cas de Joan Ribó, així com els Verds i, òbviament, més personal no adscrit a sigles. El 2015 marcaria un canvi qualitatiu, el del Botànic, producte de la davallada del PP i per la perspectiva d’una unitat d’acció de l’esquerra plural i el valencianisme. Fins no fa gaire tot semblava confirmar allò del “vent frecs”, el cessament de la consellera Mireia Mollà ha estat de sobte un fet que a molts ens ha deixat descol·locats, i ens planteja algun interrogant.

 

Ara, després de l’escenificació del relleu, restaria escoltar alguna mena d’explicació, la ciutadania i l’electorat crec que ho estimaria positivament.