La revista degana en valencià

Canvis esperats

17/02/2021

En començar un nou any immersos en la pandèmia, ens podem trobar amb poques novetats: la vacunació massiva que arribarà i ajudarà a recobrar una normalitat en les relacions humanes que ara resulten difícils. És veritat que hem descobert relacions virtuals, treball a casa, aplecs online, però tot això no substitueix el necessari contacte humà; allò ben cert és que les organitzacions cristianes estan trobant molts entrebancs per a dur a terme qualsevol programació. Donar notícia d’aquestes possibles actuacions del laïcat està en els principis d’aquesta publicació, però ara ens hem de limitar a transmetre actuacions jeràrquiques d’aspectes més variats.

En aquest sentit, ens anima la carta apostòlica Spiritus Domini en forma del motu proprio del papa Francesc, amb data del 10 de gener, sobre la modificació del paràgraf 1r del cànon 230 sobre l’accés de les dones al ministeri instituït de lectorat i acolitat, que dona com a motiu que la base doctrinal que sosté alguns ministeris no és el sagrament de l’Orde sacerdotal, sinó el Baptisme. És un pas endavant en el procés d’integració de la dona als serveis ministerials, i així, aplicant el paràgraf 3 d’aquest cànon, la presència de les dones en els serveis pastorals pot augmentar perquè ja és legal que «allà on ho aconselle la necessitat de l’Església i no hi haja ministres, també els laics (homes i dones), encara que no siguen lectors ni acòlits, poden suplir-los en algunes de llurs funcions, com ara exercir el ministeri de la paraula, presidir les pregàries litúrgiques, administrar el baptisme i distribuir la sagrada Comunió, segons les prescripcions del dret».

També podem trobar en la part més propera de la plaça eclesial, és a dir, al Bisbat de València, un conjunt d’actuacions que poden ser indici d’unes altres. La visita del nunci a la nostra diòcesi estigué plena de contactes a molts nivells i sobre moltes realitats. És un rumor diocesà que un bisbe auxiliar pot ser nomenat bisbe titular de Coria-Cáceres; també podem deduir que, ajornada la clausura del Sínode Diocesà a causa de la pandèmia, ara el Sr. Arquebisbe propose com a data de clausura la propera festa de la Pentecosta –el 22 i 23 de maig, amb pandèmia encara present entre nosaltres. Això fa pensar que l’acceptació de la renúncia al càrrec que lʼarquebisbe va presentar al papa en fer els 75 anys d’edat (el 15 d’octubre passat) potser siga efectiva a partir del proper estiu o a la tardor.

Siga com siga, el Sr. Arquebisbe continua animant tots els diocesans amb projectes d’allò més variat. Tenim per davant un Congrés de Laics amb motiu del cinqué aniversari de l’encíclica Amoris laetitia, amb la pastoral familiar com a principals actors i destinatari; tenim un nou Any Sant del Calze de la Passió; també s’està rehabilitant la seu de la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer, integrada recentment com una nova facultat de la universitat diocesana Sant Vicent Màrtir. Des de Roma som convocats també a celebrar un Any Sant dedicat a Sant Josep, en el 150 aniversari de la seua proclamació com a protector de tota l’Església; potser caldria mobilitzar una mica el món de les falles perquè aquesta celebració tinga més ressò entre nosaltres. Per últim, el Sr. Arquebisbe ens ha animat a fer com ell o millor unir-nos per donar vida a una nova fundació –no n’hi ha prou?– per ajudar els pobres que recaptarà diners venent patrimoni de la diòcesi. Aquesta fundació es dirà Pauperibus (ʽpobresʼ, en llatí). Una iniciativa que ben bé podria emprar la xarxa diocesana de Càritas i fer arribar els diners als pobres abans de crear una nova organització. Molt de programa que no sabem si arribarà a rams de beneir.