La revista degana en valencià

Cap a on hauria d’anar el País Valencià

15/12/2021

Cap a on hauria d’anar el País Valencià? Quines són les estratègies que caldria seguir per a avançar com a societat i com a país? Quines coses hauríem de perseguir per fer possible tots els objectius que ens marquem? Quines seran les iniciatives irrenunciables per a afavorir una societat més justa i més igualitària?

Si arribar a acords sobre el present ja és difícil, més encara ho és pensar en el futur, encara que siga l’immediat. Però volíem aportar el nostre granet de treball per veure quin, quins camins cal seguir perquè la nostra comunitat autònoma treballe per fer realitat els objectius marcats. És clar que aquests objectius estaran en funció de les diferents opcions polítiques, però no volem renunciar al fet que és possible un acord, una estratègia conjunta que, en definitiva, ens garantisca unes certes -com més, millor- possibilitats d’èxit, de progrés, de benestar. Per tot açò, hem preparat aquest Quadern, que ha estat possible per les col·laboracions que hem aconseguit.

El primer article és de Manuel Alcaraz. El seu títol ja és descriptiu: «Un context complicat: un futur per fer» i acaba plantejant una sèrie de propostes que ens ajuden a preparar el futur.

Mariam Camarero signa el següent article: «L’economia de la Comunitat Valenciana: mites i realitats». Afirma que l’eixida de la crisi actual no sols es pot basar en l’arribada dels fons europeus. Cal, diu, dissenyar programes que tinguen permanència, ajudar a la modernització i a l’adopció de tecnologia que millore la productivitat.

Jorge Olcina escriu sobre «L’aposta per la sostenibilitat territorial en la Comunitat Valenciana». Diu que la sostenibilitat no és una opció, sinó un deure de les societats modernes, i reflexiona sobre el desenvolupament ètic.

Sacramento Pinazo-Hernandis ha posat un títol que ja fa reflexionar: «Davant la revolució de la longevitat, molts reptes per a la Comunitat Valenciana». Diu, entre altres coses, que la longevitat és un dels grans reptes i alhora una oportunitat que afectarà tots els sectors econòmics.

«Sense futur per als joves, no hi haurà futur per a ningú»: aquest és l’article que signa Aitana Mas. I ja en l’enunciat ens dona les pistes de la seua argumentació. «La falta d’atenció a la joventut és un problema que possiblement arrosseguem des de la meitat de la dècada dels 90 del darrer segle…».

El Quadern inclou també una entrevista a Andrés García Reche, l’actual director de l’Agència Valenciana de la Innovació.