La revista degana en valencià

Carmelina Sánchez-Cutillas – Nº461

La revista Saó ja va dedicar el Quadern del número 244 a la figura i l’obra de Carmelina Sánchez-Cutillas. Amb motiu de l’homenatge que li ret l’Acadèmia Valenciana de la Llengua com a Escriptora de l’Any 2020, prorrogat al 2021, li’n dedica un altre, justament coincidint amb la represa de bona part de les activitats dissenyades en aquesta commemoració.

Autora de la delicada i exquisida novel·la Matèria de Bretanya,  guanyadora el 1975 del Premi Andròmina de Novel·la, Carmelina Sánchez-Cutillas va destacar també com a poeta destacada en els anys seixanta dins del corrent del realisme social imperant. Els poemaris publicats, Un món rebel (1964) i Conjugació en primera persona (1969), es complementen amb Llibre d’amic e amada (1980), i l’inusual i per això mateix enlluernador llibre en prosa poètica Els jeroglífics i la Pedra de Rosetta (1976). A aquestes dues facetes, probablement les més conegudes i reconegudes, es dediquen els articles d’Anna Esteve, centrat en el binomi memòria-identitat en la seua obra narrativa, però també en la poètica, i el d’Enric Balaguer, que presenta una visió comparatista dels primers poemaris amb el món dels vagabunds reflectit també en altres autors del moment.

D’altra banda, hi ha dos treballs que ens avancen noves perspectives d’anàlisi i de reflexió a l’entorn de l’estudi de les altres dimensions de la figura de Carmelina Sánchez-Cutillas. Així doncs, el treball de Maria Lacueva ens mostra la faceta d’investigadora en literatura i història medievals, que dona a conéixer, en part, en treballs de divulgació a la premsa escrita del moment. Al seu torn, Luis del Romero Sánchez-Cutillas ens parla de l’espai més íntim de treball i de creació de la nostra autora: el món del seu sancta sanctorum, els detalls del seu despatx i la configuració de la seua gran biblioteca.

Conclou el Quadern una entrevista a Joan Borja i M. Àngels Francés, comissaris de l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, coneixedors i estudiosos de la figura i l’obra de l’autora. Amb la seua visió més personal i, alhora, professional i experta, ens obrin altres perspectives d’anàlisi i de treball del que segurament és la millor escriptora valenciana del segle XX.

 

Comissió de l’Escriptora de l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas

PREU ARTICLE: -
SUBTOTAL: -
IVA: -
ENVIAMENT: -
TOTAL: -

Categories

Inscriu-te al nostre butlletí

Top