La revista degana en valencià

Carmen Agulló, mestra de mestres

Alfred Ramos. Membre del Consell de Redacció

Mario Lodi va escriure en Il paese sbagliato algunes de les paraules més belles i necessàries sobre l’ofici de mestre, ajustada definició per designar la tasca d’educar. A la reivindicació d’aquest admirable i generós ofici ha dedicat també molts anys de la seua vida Carmen Agulló, mestra de mestres.

Professora de Teoria i Història de l’Educació a la Universitat de València ha deixat escrit una nombrosa, documentada i imprescindible bibliografia sobre la història d’aquest vell i digne ofici d’ensenyar, parant esment en l’etapa republicana com el major intent transformador de la societat i de l’ensenyament que ha tingut aquest país, tot visibilitzant i potenciant el paper de les mestres en la innovació i modernització de l’escola del seu moment: Mestres valencianes republicanes és una bona mostra del relat d’aquest somni igualitari. Carmen Agulló ha realitzat en els seus llibres, articles, documents i papers una lectura coherent d’aquesta pedagogia oberta, crítica i compromesa amb el seu temps; però també ha sabut com a poques investigadores unir aquesta praxis educativa innovadora a la defensa i promoció del valencià que van fer mestres com Empar Navarro, Carles Salvador, Enric Soler i Godes, Antoni Porcar o Llorenç Ferri entre d’altres. Una intensa activitat desplegada en institucions, revistes, seminaris, congressos, jornades, taules redones… sense perdre de vista el compromís social, cultural i educatiu del País Valencià des del seu estimat Montaverner.

Arriba ara el reconeixement que Escola Valenciana fa en la seua persona, mitjançant el Guardó a la Trajectòria Individual, que serà atorgat el proper 5 de novembre a les 19 hores al Teatre Echegaray d’Ontinyent durant la vetllada de la ‘Nit a Cau d’Orella’. Enhorabona mestra de mestres per fer realitat les paraules de l’admirat Mario Lodi: “Hem d’associar el compromís del ciutadà conscient amb la del pedagog, perquè l’obra educativa del mestre seria estèril si estiguera circumscrita exclusivament a l’àmbit escolar”.