La revista degana en valencià

Catalunya i Euskadi: una realitat contra Espanya

20/07/2020

Ahir estava veient els resultats electorals d’Euskadi i els resultats d’altres anys de Catalunya. Podem dir que són espais plens de curiositats electorals, però sobretot zones obertes al qüestionament del poder estatal, sense dubtes PNV, ERC, Bildu i Junts per Catalunya obren el camí a preguntar-se si ha arribat l’oportunitat de veure la incapacitat que tenen els partits nacionals-centrals (PP, PODEMOS, VOX, PSOE, CIUDADANOS).

Euskadi i Catalunya han sigut dues regions que han pogut gaudir d’unes diferències culturals, polítiques i socials que les ubicava per damunt d’una resta d’Espanya “castellanitzada”, mentre Galícia la deixava Fraga “bien atada”  Balears i la Comunitat Valenciana seguien molt endarrerides en una mínima reclamació identitària. Es podria dir que Galícia, Comunitat Valenciana i Balears els queda un camí llarg per a recórrer si volen sobreviure identitàriament parlant. Si veiem les eleccions d’Euskadi, es veu sempre la posició clara de Bildu i PNV encapçalant els escons i els vots igual que Junts per Catalunya i ERC a Catalunya. El poble basc i català té clar que ells són bascos i catalans oblidant-se de les identitats centralitzadores que volen imposar des de Madrid.

És realitat que el poble basc i català ha tingut i té la major indústria que pot haver tingut ciutats com València, Mallorca, Lugo…. mentre un valencià era feliç menjant una taronja als camps de Sueca, el basc llegia Vasconia de Krutwig. La falta d’una cultura sòlida i d’indústria ha fet que la identitat castellana puga avassallar al poble gallec, valencià i balear. Sense passar per dalt que pobles com l’andalús o l’asturià han abandonat la lluita per la seua identitat, electoralment no tenen cap partit que defense les seues identitats com sí el té poble basc amb el PNV.

Catalunya i Euskadi són l´espill del fracàs madrileny. Hem de veure els resultats del PP i PSOE en eixes regions són irrellevants. És l’hora que la resta de comunitats es lleve la bena que van crear la burgesia madrilenya, Sabeu per què?

Primer, el Govern central espanyol ha perdut la governabilitat que tant anhela PP i PSOE, abans se’ls podia permetre qualsevol cosa perquè tenien el luxe de posseir una majoria absoluta que justificava totes les barbaritats que hagueren fet. S’ha acabat el viure a cos de rei per part del PSOE i el PP. Han de tornar al consens amb altres forces polítiques perquè ara tenen que assumir un Govern dependent no independent. Ni Podemos, ni Ciudadanos ni Vox poden arribar a aconseguir el Govern espanyol. Pedro Sánchez i Pablo Casado  només tenen dues opcions: o aliar-se entre ells (molt improbable, menys que res perquè suposaria la desaparició d’algú d´elles com va passar amb el PASOK grec), o buscar la governabilitat «pactant» amb altres grups. Ara és l’oportunitat d´exacerbar les nostres arrels davant d’un govern central absent d’estabilitat. El centralisme està perdent la batalla contra els sentiments de les comunitats.

Segon, un projecte europeu escapçat on no existeix ni una capacitat plena per a fer front a la crisi de la Covid-19, no hi ha ganes d’aportar ajudes als països del sud i menys portar un projecte comú cap a les potències externes com Xina o EEUU. S´evidència una fragmentació de l´UE que a partits amb reivindicacions més territorials com el PNV o ERC, poden gaudir d’unes institucions europees centrals debilitades que no poden (cada vegada menys) sostenir un projecte europeu centralitzador i unitari.

I per últim, la identitat és una cosa que Euskadi i Catalunya ens ha ensenyat com a principi que ha de regir la nostra vida. Hem d’estar orgullosos de la nostra llengua i de la nostra cultura. Això són sentiments que cap govern va a poder arrabassar-los perquè ja no ens mirem en un “mirall trencat” sinó que ens veiem com gent valenciana alliberada que ja no ha de tindre deutes amb Madrid. Mai van a poder amb l’emoció de poder llegir a Mercè Rodoreda o de plorar amb un poema d’Ausiàs March.

Catalunya i Euskadi ja no són miralls, són realitats. La fi de Madrid es troba prop.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top