La revista degana en valencià

La cavalcada-show dels Mags de l’Orient

Enguany he vist l’arribada dels Mags de l’Orient en el poble del costat del meu, i, tot i que no és la primera vegada no he pogut estalviar més d’una sorpresa i algú que altre cabreig.

Perquè a parer meu, tot i comprenent que les coses no han de ser sempre igual, algunes tradicions, trobe que  admeten pocs canvis.

En arribar al lloc del seguici, aquest ja marxava però poca cosa havia desfilat (segurament algú personatge de la factoria Disney no haurà mancat). En aquell mateix moment passaven una colla de dones joves abillades amb característiques africanes i desfilaven i dansaven al ritme d’una elemental música pròpia del repertori africà.

A continuació venia una colla de personatges monstruosos dels quals no podem donar noms perquè no en tenen, però dir-vos que les seus formes eren d’allò més despectives, variades i irregulars. Perquè tanmateix feien el doble de la mesura d’un home que semblava que s’arrossegaven per terra de tan curta que era la seua mida. Tots ells mostraven un aspecte desagradable amb tota mena de protuberàncies facials i membres insólits. Fins i tot hi havia un que tenia dos caps.

De tant en tant, desfilava algun personatge del fenomen Star Wars. Passen dues fileres de xiquetes per cantar nadales, amb barret al cap com ja podeu imaginar: blanc i roig. Darrere una banda de  música que semblava una xaranga. A continuació una gran caixa amb rodes altaveus i  llumenetes amb música màquina a tota pala.

Ara ve una gran carrossa (segurament subvencionada per Hollywod) amb una colla de la mitologia del cinema: Spiderman, Batman, Superman i més «mans» que no recorde però que feien el pes.

Passen unes xicones amb vestits d’època amb un cistell repartint caramels; toca, açò ja s’assembla al que esperàvem.

Però de sobte apareix una discomòvil amb un Ximo Bayo a dalt, ell solet vestit tot de negre que semblava un home de l’espai amb tot de llumetes  música adient i molts llums de discoteca.

Ara el seguici trenca la sorollosa desfilada i, un grup de ballet (segurament d’alguna acadèmia i de personal molt jovenet), totes de blanc, amb música de Leonard Cohen, comencen un petit espectacle que arriba al seu cim en encendre les ballarines uns llums que portaven amagats als seus vestits. Seguim en la cavalcada del Reis Mags he?.

Ara una comparsa mora passa pel davant nostre, fent gala del seu posat oriental i mediterrani. Altra aportació nostrada.

Una carrossa senzilla però carregada del posat que li pertoca ens mostra el naixement del Jesuset amb els tres personatges  i alguns primitius elements decoratius, com en realitat –segurament– fou l’esdeveniment.

Una formidable colla de dolçaines i tabals precedeix la vinguda de la darrera comparsa de moros (o cristians!).

Posteriorment i precedits amb una mica de pompa, s’acosta la carrossa del primer rei allà dalt en un cadafal que el fa inabastable. Al darrer d’ell l’altre i a la fi Baltasar. El negre, el més corejat i aplaudit amb diferència. Que curiós; si ets rei i a més portes joguets als xiquets, no importa el teu color. Ara bé, si ets negre sense cap honor, ni categoria que et distingisca, alçaràs totes les sospites. Bo el seguici reial, va cloure la cavalcada show.

Bo, jo no veig moltes cavalcades ací a l’hort Sud –no puc evitar que em vinga al cap la d’Alcoi– però em fa l‘efecte que tot plegat seran –dissortadament– molt semblants. Si hi ha alguna que es manté amb uns principis mes genuïns, els felicite i espere que em disculpen.

Però el que us he reportat bé podria ser una rua de carnestoltes (si llevem el naixement i els tres reis), com podria ser una desfilada de disfresses o una colla que ha decidit passar-s-ho bé tot fent gresca i abillant-s’hi de les maneres més diverses.

No tinc res contra tot el seguit de grups i personatges que us he referit, res en absolut. El que em sembla lamentable, és que tot allò forme part d’un acte el qual, té molts elements a mostrar propis de l’enunciat seu i que han estat segrestats per altres totalment aliens.

No hi ha cap regidor o empleat que advertisca la pantomima? Hi ha regidor de cultura? O és que és  això el que voleu fer?

Magnífic, però canvieu-li el nom a la desfilada!

Inscriu-te al nostre butlletí

Top