La revista degana en valencià

Caves valencians: present i futur

21/05/2019

«L’ecologia pot convertir-se, amb el temps, en el fet diferencial dels caves produïts a Requena»

«L’auge en el sector del cava ha servit per a potenciar l’enoturisme en la zona»

«També apareixeran nous caves de Paratge Qualificat produïts a Requena. Aquesta és una categoria nova i representa la cúspide de la piràmide qualitativa dels vins escumosos»

Han passat 27 anys des que la localitat valenciana de Requena entrara a formar part del selecte club espanyol de productors de cava. Aquest escumós de segona fermentació en botella s’elabora en 159 municipis de 10 províncies de tot Espanya, però va caldre arribar al Tribunal Suprem perquè fora reconegut a Requena el dret a elaborar-lo. Un llarg procés en el qual influïa més el gran potencial productor de la zona que altres consideracions de qualitat. El municipi, amb 22.000 hectàrees de terme, no solament és el més extens de la comarca, sinó que és més gran que moltes províncies espanyoles i és l’únic municipi de la Comunitat Valenciana inclòs en la Denominació d’Origen Protegida Cava.

En aquests anys hi ha hagut una progressiva aposta del sector vitivinícola de Requena per aquest tipus de productes i la conversió de vinya, des del tradicional boval a varietats aptes per a l’elaboració de cava, només frenada per la intervenció del Ministeri d’Agricultura per a limitar l’augment d’aquestes produccions; de nou, la por envers el nostre gran potencial. Tot i així, la conversió ha sigut molt important en aquests anys i en l’actualitat la superfície dedicada a varietats aptes per a l’elaboració de cava ronda les 5.000 hectàrees al municipi de Requena.

No solament els agricultors han fet esforços, sinó que també els cellers han realitzat quantioses inversions materials i humanes per a elaborar caves. S’ha invertit en l’elaboració per a aconseguir el millor vi base; en caves, subterrànies o no, per a realitzar la segona fermentació i criança, i en tecnologia per a les operacions pròpies del tiratge, remoguda i degollament.

Actualment, són huit les empreses elaboradores de cava al municipi de Requena. Des de l’any 1992 fins al 2001, només estava l’empresa Torre Oria; en el 2001 es van crear Dominio de la Vega i Pago de Tharsys, i després han anat apareixent les altres empreses: Vegalfaro, Chozas Carrascal, Coviñas Hispano Suizas i, finalment, Vinícola del Este.

En el 2018, la producció total de botelles ha estat al voltant dels 10 milions. L’evolució és fantàstica, si es pensa que el 2011 es va tancar amb 2,4 milions de botelles comercialitzades, la qual cosa representa un increment d’un 400 % en aquests set últims anys. El creixement pot sostindre’s en el temps ja que queda molt recorregut, tant en el mercat interior com exterior. Cal tindre en compte que al voltant del 60 % de la producció de cava de Requena s’exporta a mercats tan dispars com el Japó, el Brasil, els Estats Units d’Amèrica i Anglaterra, llocs en els quals només la qualitat dels productes et permet aconseguir quotes de mercat.

El present del cava a Requena, com es veu, és magnífic; hi ha un sector productiu al darrere i, any rere any, es va augmentant la comercialització tant interior com exterior, i tot això és degut a la seua gran qualitat, basada en dos pilars principals: el nostre clima mediterrani, amb molta influència continental per la nostra situació a 700 metres d’altitud sobre el nivell del mar i a 70 quilòmetres de la costa, que provoca una gran diferència de temperatura entre el dia i la nit i això fa que la pell del raïm siga més gruixuda, i en això resideix la diferència, més resistents i més aromàtiques. Els estius són molt secs i càlids, fet que porta a una maduració perfecta del raïm, que es tradueix en vins base més estructurats i l’absència de malalties criptogàmiques, sense necessitat de recórrer a tractaments fitosanitaris; s’obté així una major qualitat de la matèria primera i fa molt factible el cultiu ecològic, la qual cosa serà la nostra gran basa de diferenciació.

A més, el capital humà, la cultura del cultiu de la vinya és ancestral en la zona com ho demostra el jaciment arqueològic de Las Pilillas, on hi ha cups petris al costat d’una fàbrica d’atifells de fang per al transport del vi del segle VI aC. Això fa que la cultura de la vitivinicultura córrega per les venes de tota la població i que la seua dedicació a aquesta activitat es considere com una herència, un deure i un tribut als nostres avantpassats.

La qualitat dels nostres caves està avalada no solament pel creixement constant en vendes, sinó també pels nombrosos premis que reben en tots els concursos de vins a què opten i a les valoracions que reben en les més prestigioses guies de vins del nostre país.

El futur

El futur s’ha de basar, com el present del cava valencià, en la qualitat del producte: en la millora constant, la diversificació i la diferenciació, i en tot això, encara que ja s’hi han posat unes bases fermes, queda camí per recórrer.

Fins ara, els caves de Requena són majoritàriament de la varietat macabeu acompanyada pel chardonnay, que permet fer els caves de més alta gamma. En pròxims anys entraran en producció noves plantacions en les quals s’ha introduït altres varietats com la parellada i sobretot el xarel·lo, amb la qual cosa en un futur no llunyà podrem fer caves no solament monovarietals de macabeu i chardonnay, sinó que el xarel·lo tindrà un paper rellevant i també ens permetrà realitzar caves de cupatge més complexos; això enriquirà la ja extensa varietat dels caves produïts.

També apareixeran nous caves de Paratge Qualificat produïts a Requena. Aquesta és una categoria nova i representa la cúspide de la piràmide qualitativa dels vins escumosos a escala mundial. Els caves produïts sota aquesta denominació han de comptar amb una edat mínima de la vinya de deu anys, un rendiment màxim de 8.000 quilos per hectàrea i una verema manual. Altres requisits indispensables són la vinificació en la propietat, una criança mínima de fermentació en botella de 36 mesos i traçabilitat integral des de la vinya fins a la comercialització, entre altres aspectes.

L’aposta pels caves ecològics també és un valor diferencial i de qualitat en el qual s’anirà avançant; són respectuosos amb el medi ambient per l’absència de l’ús de productes de síntesi química en el cultiu de la vinya i una elaboració acurada. L’ecologia pot convertir-se, amb el temps, en el fet diferencial dels caves produïts a Requena, ja que la seua situació geogràfica i les condicions climàtiques la fan única i idònia per a avançar en aquesta línia de caves orgànics i aconseguir productes cada vegada de més qualitat no solament organolèptica sinó nutricionalment.

Finalment, ressaltem la bona combinació sorgida entre el cava de Requena i l’enoturisme. L’auge en el sector del cava ha servit per a potenciar l’enoturisme en la zona. Els cellers productors de cava s’han convertit en un atractiu important del turisme, amb una clara desestacionalització ja que l’època de verema i la pròxima a Nadal són els períodes en els quals més atractiva apareix l’oferta turística lligada als nostres cellers. Aquest tipus de turisme en molt interessant ja que produeix una important generació de recursos en la zona. L’increment d’aquest tipus de turisme ha sigut exponencial i s’estima que continuarà creixent en els pròxims anys.

La qualitat del cava de Requena és una realitat incontestable, i el camí que el sector té davant és immillorable. Ja només em queda alçar la meua copa de cava de Requena i convidar-vos a beure i gaudir d’aquest gran producte. Salut!