La revista degana en valencià

Cent anys de cinema a Torrent

Redacció

El 22 de novembre de 1911 es va autoritzar l’obertura del primer cinema estable a Torrent: el Cervantes. Ara, 105 anys després, l’ajuntament de la localitat de l’Horta ha decidit commemorar aquesta efemèride posant sobre la taula els canvis que en aquests cent anys s’han viscut en les nostres vides a través del cinema.

Torrent va ser durant molts anys un referent amb nombroses sales d’estrenes que van albergar estrenes de títols nacionals als quals acudien les estrelles del seté art. Amb la intenció de recuperar aquest capítol de la història, l’Ajuntament ha decidit recrear aquesta part del nostre patrimoni. Tal com explica el regidor de l’Àrea de Cultura Alfred Costa, “hem volgut fer, per a commemorar una efemèride centenària, un bon regal a tots els amants del cinema, als que l’estimen com a professió, als que l’estimen com a espectadors i sobretot a aquells que enyoren l’època daurada del seté art a la nostra ciutat i de la qual tenim una bona mostra en l’exposició inaugurada”.

La setmana passada es va inaugurar “Una història del cinema a Torrent”, una exposició creada a fi de recuperar el capítol de la història torrentina. I ho fa amb cartells originals, butaques dels antics cinemes, fotografies de gran format, bobines i projectors o vestits d’artistes de reconegut prestigi estatal, sense oblidar-ne la col·lecció de programes de mà originals que ha aportat Enrique Carratalà. Aquests programes també formen part del llibre “El cinema a Torrent 1911-1996”, de Jorge Sánchez Antúnez, que pretén convertir-se en un document de consulta per a tots els amants del cinema en particular, de l’audiovisual en general i dels que consideren el cinema un art amb què canviar la vida de les persones. Però la celebració no s’acaba ací. El cap de setmana del 25 de novembre, una caravana de Foodtrucks prendrà la ciutat per oferir els menús que prenien les estrelles de Hollywood en les pel·lícules que han estat èxits de taquilla, i es completarà amb un concert de bandes sonores de la mà de l’Agrupació de Majors de l’Horta Sud. A més, s’han programat diferents passes de pel·lícules, com “El faba de Ramonet”, que va ser la primera pel·lícula sonora en valencià, o “El virgo de Visanteta”, basada en un sainet eròtic de Bernat i Baldoví.