La revista degana en valencià

Cinc obres contra l’oblit i l’horror: l’Escalante alça el teló del Teatre de la Memòria en La Nau de la Universitat

09/11/2021

El cicle recupera testimonis de temps pretèrits per a mantindre viu el seu relat i provocar la reflexió col·lectiva

Comença la sisena edició de Teatre de la Memòria, la necessària teràpia preventiva que programa l’Escalante contra l’oblit col·lectiu, “un cicle que ens convida a detindre’ns en el relat col·lectiu de qui hem sigut per a reflexionar sobre el nostre present”, explica la diputada de Teatres, Glòria Tello.

 

La Sala Matilde Salvador i el claustre de La Nau de la Universitat de València seran l’escenari de cinc obres que ens portaran diversos capítols de la nostra història o ens connectaran amb les nostres arrels, mantenint un diàleg viu amb el present. Cinc productores diferents, dues d’elles valencianes, participen en esta nova edició, que recuperarà el testimoni de l’horror de Mauthausen, l’atemptat d’Atocha, la veu de les dones en temps de Guerra Civil i postguerra, i també ens bressolarà amb el record dels nostres iaios.

 

Cada espectacle tindrà dues funcions entre demà i el pròxim diumenge. Inaugura el cicle Atocha. El revés de la luz, muntatge d’I.N.K. Producciones basat en el record d’aquells dies d’Alejandro Ruiz-Huerta, l’únic dels protagonistes que va patir l’atemptat perpetrat contra un despatx d’advocats laboralista i que hui continua viu. Es podrà veure demà dimarts a les 18:00 i a les 20:30 hores.

 

Dimecres pujarà a les taules Conservando memoria, d’El Patio Teatro, companyia recentmen premiada amb el guardó El Ojo Crítico de RNE. L’espectacle conta, a través del teatre de titelles, la història dels iaios de la narradora, un viatge al passat que pretén mantindre vius a aquells que provocaren que nosaltres xafem este món. L’obra ha sigut reconeguda amb el premi Feten a la millor autoria i el Drac D’Or de la Fira de Titelles de Lleida a la millor dramatúrgia. Es podrà vore en dues funcions: a les 18:00 i les 20:00 hores.

 

Dijous serà el torn de Maletes de terra, producció de la companyia valenciana Visitants i La Medusa, reconeguda amb el premi de les nostres arts escèniques al Millor Espectacle de Carrer. L’obra conta la història de cinc dones que transiten pel convuls període entre la II República, la Guerra Civil i l’inici de la dictadura franquista, connectant aquella època amb l’actualitat. Les dues representacions seran dijous i divendres a les 18:00 h.

 

L’altra de les companyies valencianes present en el cicle serà Crit, que pujarà a l’escenari l’obra La ciudad de escarcha, un muntatge que adapta el clàssic Entre visillos de Carmen Martín Gaite. El text retrata la dura realitat de la joventut espanyola durant els primers anys del franquisme, sobretot per a les dones, que van veure reduït el seu món a les parets de la casa i els cuidats del marit. Les dues funcions seran dijous i divendres a les 20:00 h.

El cicle es tancarà amb Mauthausen. La voz de mi abuelo, un muntatge de Trajín Teatro que conta la història de Manuel Díaz, supervivent del camp d’extermini nazi, a través dels seus records, transportats a les taules per la seua pròpia neta. L’obra ha sigut reconeguda en diversos certàmens, com la Feria de Teatro Ciudad Rodrigo, el Festival Toc El Puig, el Festival Nacional de Teatro Vegas Bajas o amb el Premi Escena Foios. Es representarà dissabte i diumenge a les 19:00 hores.