La revista degana en valencià

Cinema Jove posa de nou el focus a les aules de secundària en el seu cicle ‘High School, 5é curs’

Fotograma de ‘Després de Lucía’, un drama sobre l’assetjament escolar ambientat a Mèxic.

La programació inclou nou pel·lícules dirigides per cineastes consagrats com Gus Van Sant, Larry Clark, Kelly Fremon Craig, Rian Johnson, Michel Franco i Laura Wandel.

Les projeccions tindran lloc a l’aire lliure en la plaça de Viriato de València.

Cinema Jove, el festival internacional de cinema organitzat per la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), torna a prendre-li el pols a les aules de secundària amb la cinquena entrega del seu cicle ‘High School’. Aquesta edició consta d’una selecció de nou pel·lícules que aborden els estudis d’institut des de diferents òptiques i generacions.

Les projeccions, que tindran lloc del 20 al 28 de juny a l’aire lliure en la plaça de Viriato de València, ofereixen una mirada profunda i diversa sobre l’etapa adolescent, amb la presència en aquesta edició del gènere documental i un enfocament especial enguany en el paper dels docents, per a així subratllar els desafiaments de créixer, ensenyar i conviure com a experiències compartides.

Tal és el cas del clàssic ‘Rebel·lió a les aules’ (James Clavell, 1967), una de les pel·lícules més emblemàtiques sobre l’educació al cinema, amb un memorable Sidney Poitier en la pell d’un professor pertorbat per un grup d’estudiants conflictius en una escola de la perifèria de Londres.

També posa el focus en els mestres el documental ‘El mètode Farrer’ (Esther Morente, 2023), que examina la figura del professorat com aquella persona que ens fa reflexionar sobre el xiquet que tots portem dins.

Una altra novetat aquesta edició és incorporar una visió de l’etapa infantil amb ‘Un xicotet món’ (Laura Wandel, 2021), que reflecteix com les dinàmiques socials i emocionals que caracteritzen a l’adolescència comencen a manifestar-se ja en Primària.

El director del festival, Carlos Madrid, ha destacat que amb aquesta cinquena edició, “Cinema Jove consolida el cicle ‘High School’ com un espai de reflexió sobre la formació adolescent i la trobada intergeneracional”.

Les primeres obres de directors consagrats

Com en cadascuna dels seus lliuraments, el cicle reuneix a reconeguts directors i actors del panorama cinematogràfic internacional. Així, de Rian Johnson, guionista i director del huité lliurament de la saga ‘Star Wars’ i de ‘Punyals per l’esquena’, es presenta la seua òpera preval, ‘Brick’ (2005), en la qual reinventa el gènere negre en clau estudiantil.

Fotograma de ‘Brick’ (Rian Johnson, 2005).

D’altra banda, de Jason Reitman, responsable de ‘Up in the Air’ (2009) i la recent ‘Saturday Night’ (2024), s’ha seleccionat ‘Juno’, on va realitzar un retrat agut i còmic sobre l’embaràs adolescent de la mà d’Elliot Page i Michael Cera.

Tots dos directors comparteixen programació amb els controvertits Larry Clark, director de ‘Bully’ (2001), on es mostra de manera crua la violència, l’abús de drogues i la prostitució adolescents; i Gus Van Sant, que en ‘Paranoid Park’ (2009) adapta una novel·la de Blake Nelson que, en paraules del realitzador, és “una visió de ‘Crim i càstig’ de Dostoievksi en el món dels adolescents que practiquen ‘skateboard’”.

Completen la selecció propostes actuals de cineastes com Kelly Fremon Craig i Michel Franco, consolidant així una programació amb talent de diferents generacions i estils.

La primera adapta el clàssic juvenil de Judy Blume ‘Eres ací, Déu? Soc jo, Margaret’ (2023), que tracta la transició cap a la pubertat amb gran sensibilitat, de la mà de Kathy Bates i Rachel McAdams, i el segon, ‘Després de Lucía’, un drama sobre l’assetjament escolar ambientat a Mèxic.

Com és tradició, el cicle ‘High School’ s’acompanya de les seues corresponents festes de benvinguda i de fi de curs, pensades com una prolongació lúdica de l’experiència educativa en l’institut.