La revista degana en valencià

Clima, apartaments i xalets

31/08/2021

Allò que dissortadament ha passat a Peníscola ha centrat estos dies els informatius, esperem que al seu moment sobrem les causes directes de l’enderrocament, recorde com fa alguns anys vaig accedir a la Serra d’Irta passant per les urbanitzacions de la zona afectada, llavors vaig reparar amb el contrast entre aquesta zona i el magnífic paratge que com reserva natural hem pogut salvar de l’ofensiva del ciment. Al fil dels darrers esdeveniments: d’un estiu de forts canvis climàtics, i unes vacances marcades pel desig d’oblidar les restriccions i dificultats generades per la Covi, aleshores, he revisat algunes notes de fa poc més de deu anys al voltant de la incidència de l’excés d’ocupació de sol a la costa sobre el clima.

Doncs, tinc a la vista un estudi del Doctor Millan i Millan, que era el director el Centre d’Estudis Ambientals de la Mediterrània, que ja ens alertava dels canvis que s’havien operat, a conseqüència de l’abusiva ocupació de la costa per apartaments i xalets, ja que tal fet havia trencat el sistema de l’evaporació-precipitació a les costes de la Mediterrània per la reducció de la humitat de la superfície. Aleshores l’esmentat professor feia una sèrie de prediccions: inundacions d’estiu a Europa central i de l’est, pluges torrencials a la nostra costa, alhora provocant llargues avingudes de fang amb pèrdues massives de sol, calfament i pujada addicional de temperatures i un etcètera de circumstàncies.

Hi ha explicacions, tenim molts elements que apunten les causes de moltes de les pertorbacions que experimentem, unes com sabem vénen de problemes a escala planetària, altres, però, són més específiques i nostres, essent patent que provenen d’excessos urbanístics, consentits en nom d’un fals progrés, alimentat pel negoci immobiliari i el miratge del turisme dels números. Allò de tindre l’apartament, a ser possible en primera línia de platja, ha estat una aspiració que s’ha generalitzat entre la nostra ciutadania. Per la seua banda, la gran majoria d’ajuntaments han trobat un mitjà d’augmentar els seus ingressos amb les llicències d’obres. La realitat es manifesta, no ignore hi ha algunes excepcions, com és el cas de la recuperació de gran part del Saler al Cap i Casal, però, l’ocupació del sol segueix endavant i nosaltres no fem que lamentar-nos de la calor, patint canvis climàtics amb resignació i en alguns casos essent víctimes.

Està molt bé que demanem coherència a les institucions, als governants els exigim fer quelcom davant el canvi climàtic, però la ciutadania també hi és responsable, i ho és en la mesura que el somni de l’apartament, o el xalet, la platja, continua essent una aspiració. Tot això és. Doncs, el què m’ha vingut al cap en conéixer aquest accident amb injustes pèrdues humanes.