La revista degana en valencià

El col·lectiu de lingüistes d’À Punt exigeix l’obligatorietat de la seua figura en les noves produccions

El CLÀP denuncia que en les produccions noves que figuren en la graella de televisió i ràdio no hi ha lingüistes homologats fent-se càrrec de les correccions ni de l’assessorament lingüístic.

El Col·lectiu de Lingüistes d’À Punt (CLÀP) ha emés un comunicat on expliquen que, després d’haver deixat passar un temps per a comprovar si la Direcció de la CACVSA reculava en la decisió de no comptar amb lingüistes per a les produccions externes – tal com va assegurar el director general d’À Punt, Francisco Aura-, definitivament dubten que hi haja hagut cap reculada ni que hagen tingut intenció de rectificar la seua decisió en algun moment.

A hores d’ara, assenyalen que només un nombre reduït de lingüistes està en actiu i és en produccions que ja estaven en marxa. En les produccions noves que figuren en la graella de televisió i ràdio no hi ha lingüistes homologats fent-se càrrec de les correccions ni de l’assessorament lingüístic. “Desconeixem qui s’ocupa de la correcció lingüística de les produccions de la radiotelevisió pública valenciana, però és evident que no està en mans dels professionals del sector que estem acreditats i formats per a fer-ho”, han destacat.

Segons el CLÀP, “ens preocupa seriosament que des de la CACVSA no s’hagen explicat de manera pública els canvis en À Punt respecte a la llengua i als lingüistes, i denunciem la falta de transparència i comunicació en una decisió tan important com és assegurar que un producte tinga la qualitat lingüística que els valencians i valencianes mereixem. De qui depén la decisió de comptar amb un lingüista homologat? De la voluntat de les productores? De la sensibilitat lingüística de qui dirigeix i produeix el projecte? Sense la supervisió lingüística de la programació, l’ús de la llengua no és més que una caricatura grollera que no és pròpia d’una cadena que pretén ser el referent per a tots els valencians i les valencianes”.

El CLÀP carrega també contra el nou Llibre d’estil d’À Punt perquè “es dilueixen de manera preocupant els registres formal i informal, i paraules que són col·loquialismes o es consideren la segona opció en el diccionari passen a ser la primera opció d’ús sense miraments”. “De cap manera s’hauria d’usar el mateix registre en els informatius o els magazins que en una sèrie de ficció de comèdia o una entrevista espontània pel carrer”, destaquen.

“Al nou Llibre d’estil hi ha una voluntat política basada en l’aniquilació del registre estàndard del valencià i obviar la normativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua”.

Els lingüistes denuncien que la nova edició del Llibre d’estil “lluny d’oferir una llengua de qualitat digna dels mitjans de comunicació públics valencians, denota una dubtosa voluntat d’empobrir la nostra llengua”, entre altres raons perquè “s’han pres decisions al marge del que indica el DNV i la normativa de l’AVL, “màxima autoritat en matèria lingüística a la nostra terra”.

“Darrere del Llibre d’estil hi ha una voluntat política basada en l’aniquilació del registre estàndard de la llengua, un registre que reflecteix l’ús i la dignificació de qualsevol llengua moderna i culta. S’intueix clarament la pretensió de reduir el valencià a una llengua d’ús exclusivament col·loquial, familiar. El moviment es veu més clar si fem una visió de conjunt i hi afegim la clara intenció confessa del govern valencià d’aniquilar l’AVL i la votació per a l’elecció de llengua vehicular de les famílies en l’educació dels fills i filles. Més encara si tenim en compte que no han respectat el resultat en moltes de les zones on ha guanyat el valencià indiscutiblement”, denuncia el CLÀP.

Per tots aquests motius, des del CLÀP exigeixen públicament a la CACVSA que incorpore la figura del lingüista en la nova edició del Llibre d’estil com a professional encarregat d’assegurar la correcció lingüística, vetlar pel bon ús de la llengua, fer respectar la normativa i assessorar en matèria lingüística en les produccions de la cadena.

Per aquests motius, han sol·licitat una reunió formal urgent amb la direcció del mitjà per tal de resoldre aquesta situació, i apel·len a la resta de treballadors de la casa i a la societat valenciana en general a sumar-se “a la nostra demanda i lluita perquè la llengua que es faça servir en la radiotelevisió pública valenciana tinga la qualitat que mereix un mitjà de comunicació digne que ens represente a tots els valencians i valencianes”.