La revista degana en valencià

Com animar els més joves a llegir?

La Biblioteca Valenciana ha pretès contestar la famosa pregunta de com animar als més joves a llegir a través d’una guia digital per a pares i professors, que ofereix un document pedagògic amb receptes pràctiques per aproximar els xiquets i joves a la lectura. “Llegir, tota una aventura”, no pretén tenir lectors per obligació, sinó amants de la lectura.

La guia enumera les tres regles d’or per a conquistar nous lectors. En primer lloc, escollir la lectura apropiada a cada edat. En segon, explicar-los els textos per a ajudar a la seua comprensió. I, per últim, parlar i comentar els llibres, com es fa, per exemple, amb una pel·lícula.

A més, ofereix un decàleg per a conquistar els xiquets lectors. Per als més menuts es suggereix que es compten històries i narracions orals a qualsevol hora i contes breus amb moltes il·lustracions. Quan comencen a llegir és important establir un horari fix per a la lectura, motivar la seua participació en la lectura preguntant-los com s’imaginen els personatges i interrompre la lectura del relat en un punt interessant perquè el xiquet la continue i propicie la curiositat.

Pel que fa als xiquets que ja dominen la lectura, cal donar-los l’oportunitat de triar els seus propis llibres, contar-los arguments de llibres per a seduir-los i que s’animen a llegir-lo. A partir dels 12 anys cal introduir-los en la vida dels escriptors amb anècdotes sobre com va escriure la seua obra i intercanviar opinions sobre els llibres llegits.

Així mateix, la guia recomana que, a fi d’evitar que odien la lectura, cal evitar imposar als xiquets els gusts literaris propis, demanar-los que facen resums dels llibres, relacionar els llibres amb els deures…

Des de la Biblioteca Valenciana es pretén que aquesta guia puga servir per fer més lectors, lectors lliures en una societat culta i moderna. Perquè, com deia Ranganathan, “cada lector trobe el seu llibre, i cada llibre, el seu lector”.

Ací podeu consultar la guia elaborada per la Biblioteca Valenciana http://bv.gva.es/documentos/llegir_val.pdf

Inscriu-te al nostre butlletí

Top