La revista degana en valencià

‘Com-moure l’esfera (els de sempre)’. Nova Cançó del projecte SOS de VerdCel

04/06/2020

VerdCel, proposta de cançó d’autor, ha llançat una nova peça i vídeo del projecte SOS, un treball que està fent-se des del confinament i la distància, que va començar quan ho va fer tot això, que creix a mesura que avança la pandèmia, i que tracta sobre diferents temàtiques del que estem vivint aquestes setmanes, mesos, i respecte al que ens fa reflexionar aquesta experiència.

Com-moure l’esfera (els de sempre)’ és la nova entrega d’aquest S O S.  Alfons Olmo ens explica una mica el contingut de la nova publicació.

Es centra en el medi ambient en aquest període que vivim, moment en què surten especialment a la llum les atrocitats a les que sotmetem la natura. Sembla que amb l’aturada de l’activitat li hem donat un cert descans, però com diu la cançó ‘el planeta sencer tremola de pensar quan tornem’. La lletra parla al seu torn de l’esperit del sistema econòmic al que hi som immersos, que vol fer creure que la terra és infinita amb els seus recursos (‘només creix constantment, el que rebentarà després’), argument que abanderen aquells qui se’n beneficien de manera exponencial de l’extinció, ‘els grans acaparadors’ del capital. I on ‘els de sempre’, el poble, la classe treballadora, la població pobre, assalariada o no, pateixen el desequilibri salvatge en termes econòmics, com si es tractés d’altra extinció per part dels poders fàctics: la humana.

Però ‘els de sempre’ també podem reflexionar i organitzar-nos. Hi ha aspectes que poden començar a capgirar les coses. En moments així, més que mai, ens adonem que la pagesia és la que ens alimenta i són un sector estratègic essencial. Es visibilitza clarament que des del camp i l’entorn natural se’ns aporta la vida necessària per existir. Es posa en evidència que la vida urbana o postmoderna viu allunyada d’allò que l’acull i la fa possible, i que a mesura que ho cuidem i potenciem, ens alimentarà molt millor i farà créixer verdaderament la nostra qualitat de vida, cohesionant el territori mentre ‘s’esten la xarxa’.

Cal reforçar doncs molts aspectes en aquest sentit: una consciència ecològica de la societat, el consum responsable i de proximitat, l’agricultura ecològica, etc.”

La primera de les cançons d’aquest “projecte d’urgència” ha estat ‘La boira‘,  ‘El temps dels arbres‘ la segona, la tercera ha estat ‘L’anhel’ i la quarta ‘L’albada’, on hi col·labora la cantautora empordanesa Rusó Sala. A banda d’aquestes cinc que ja estan en circulació, hi hauran noves entregues pròximament. SOS es basteix des del l’aïllament, trobant les complicitats imprescindibles de Toni Medialdea (producció musical), Laura Vaughan (realització del vídeo) des de Colòmbia, Cristian Pallejà  des de Caballo Grande (a les mescles), Pep Roig (masterització), i com sempre amb Daniel Olmo (il·lustració i disseny gràfic). S’està portant a terme amb els mitjans que cadascú ha pogut disposar a casa seua o a l’estudi. Aquests han estat els recursos, procurant una fluida comunicació i comptant amb la implicació de les persones que en formen part. S’ha plantejat amb l’esperit d’acompanyar a la gent en aquesta travessia per la pandèmia de la COVID-19, compartint el nostre ofici per a trencar totes i tots plegats els murs d’aquest aïllament i distància. Estigueu atents, com dèiem, altres cançons i creacions d’aquest SOS de VerdCel aniran aniran naixent els propers dies.

 

Inscriu-te al nostre butlletí

Top