La revista degana en valencià

Comença La Setmana més gran

10/09/2021

Comença La Setmana més gran.

10 dies de llibres, llengua i cultura en català;

al Moll de la Fusta de Barcelona.

  • Els editors en català i els llibreters es retroben amb els lectors en un esdeveniment on els llibres i els seus autors en són protagonistes.
  • Les novetats editorials de tardor s’estrenen a La Setmana, que marca la represa literària, amb la presència d’alguns dels seus autors més destacats.
  • Tres escenaris amb presentacions, taules rodones, recitals, converses i també pel públic infantil: 256 activitats de les quals cal destacar els lliuraments del 25è Premi TrajectòriaBiel Mesquidai el nou Premi Difusió a Xavier Graset.
  • Creixen les aliances amb actors tan diversos com el CCCB, Ateneu Barcelonès, Òmnium Cultural, l’escola Elisava o Filmin, a més de destacades fires literàries dels Països Catalans.

Del 10 al 19 de setembre, el Moll de la Fusta de Barcelona es converteix en el gran escenari de la represa literària catalana. La 39a edició de La Setmana es presenta amb l’entusiasme dels editors que marquen l’inici de la nova temporada i amb la presència dels autors més destacats del panorama literari català. “La xifra rècord de 69 mòduls, on trobareu 226 expositors -185 segells editorials, 19 llibreries, 1 distribuïdora, 9 universitats i 12 institucions-, 231 capçaleres revistes i  256 activitats de difusió de la nostra literatura en un espai magnífic de gairebé 5.000 metres quadrats al Moll de la Fusta de Barcelona, converteixen aquesta edició de La Setmana en la més gran de les que hem organitzat fins avui”, destaca Joan Carles Girbés, president de La Setmana.

Es reforça la programació d’activitats amb noves propostes

El tret de sortida és l’acte inaugural on comptarem amb la presència del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2021Maria Barbal. El lliurament dels premis atorgats des de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana són també actes destacats: el 25è Premi Trajectòria a l’escriptor Biel Mesquida i el nou Premi Difusió al periodista Xavier Graset. A més, al llarg dels 10 dies es presenten activitats coorganitzades amb entitats i institucions, amb els nous col·laboradors com l’Ateneu Barcelonès, el CCCBÒmnium Cultural o l’Escola Elisava, a més de diversos festivals literaris que s’ha volgut convidar perquè tinguin una presència en el marc de La Setmana: Fira LiteralFestival ClàssicsMOT42 Festival de Gèneres Fantàstics de BarcelonaTocats de LletraVila del LlibreEn Veu AltaFlic FestivalAcròbates i Poesia i+. També destaquem el sentit homenatge que els editors han volgut organitzar a l’empresària i mecenes, Gemma Romanyà tres anys després del seu traspàs.

L’espai al Moll de la Fusta, ocupa 5.000 metres quadrats i permet recuperar els 3 escenaris habituals de La Setmana d’abans de la pandèmia; escenaris que acolliran una ambiciosa programació d’activitats per on passaran autors destacats presentant les seves novetats, a més de generar debats en taules rodones i converses sobre temes de tendència i actualitat. Del panorama internacional, visitaran La Setmana Douglas Stuart, premi Booker 2020 i Katharina Volkmer. En el marc de les activitats familiars, un escenari estarà dedicat a la literatura infantil i juvenil, amb 60 activitats entre presentacions, conta-contes i tallers.

També s’aposta per reforçar els itineraris literaris, enguany 28, que tindran lloc a Barcelona i a altres poblacions del país, algunes d’elles amb la col·laboració d’Òmnium Cultural.

Aliats estratègics de La Setmana

El dilluns 13 de setembre, i com ja és habitual s’ha organitzat un matí professional dedicat a les biblioteques, que compta amb la col·laboració  de Biblioteques de BarcelonaBiblioteques de la Diputació i del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

L’Institut Ramon Llull organitza en el marc de La Setmana el Making Catalan Literature Travel For International Publishers and Agents, la missió editorial que internacionalitza la literatura catalana, en format virtual, i tornarà a tenir un espai de venda de llibres d’autors catalans traduïts a altres llengües.

La Institució de les Lletres Catalanes també hi serà present, amb una exposició basada en les commemoracions que se celebren aquest any, i també diverses institucions dels Països Catalans són presents a La SetmanaMinisteri de Cultura del Govern Andorrà, Associació d’Editors d’Andorra, Associació d’Editors del País Valencià.

D’altra banda, i per primera vegada, la plataforma de continguts Filmin s’afegeix a la festa de La Setmana dedicant una col·lecció de pel·lícules basades en llibres publicats en català.

La Setmana, un esdeveniment cultural de referència

La Setmana va néixer l’any 1983 amb l’objectiu de promocionar el llibre en català i convertir-se en un punt de trobada entre lectors, editorials i llibreries. Des del 1983 La Setmana no ha parat de créixer fins a convertir-se en l’esdeveniment cultural més important, per facturació i assistència de públic. La Setmana és possible gràcies a l’esforç de molts professionals, entitats, empreses i institucions.

El comitè organitzador està encapçalat per Editors.cat i hi participen el Gremi d’Editors de Catalunya, l’APPEC, el Gremi de Llibreters de Catalunya, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions de CatalunyaBiblioteques de Barcelona i l’Institut Ramon Llull. Així mateix, té amb el suport i col·laboració de la Generalitat de CatalunyaAjuntament de BarcelonaDiputació de Barcelona i del Ministerio de Cultura.

A més, contribueixen a fer realitat La Setmana: Coca-Cola, Col·legi d’Òptics i Optometristes de Catalunya, DO Catalunya, Fundació Antigues Caixes Catalanes-BBVAParlem Telecom, soci tecnològic; Romanyà VallsTextura i Transloan.

Habitualment La Setmana convocava, el dia abans de la inauguració, una Roda de Premsa en què, a més de les últimes novetats de l’edició, Editors.cat feien públiques les dades de l’edició en català de l’any anterior. Enguany, l’estudi de Comercio Interior del Libro no es publica fins a finals de mes. Esperem, aleshores, poder comunicar-vos totes les dades del Sector del llibre en català 2020.