La revista degana en valencià

Comunicat dels programadors i programadores del Circuit Cultural Valencià

19/07/2021

Coneguda la petició per part d’algunes Associacions de les Arts Escèniques Valencianes de demanar la dimissió del director de l’Institut Valencià de Cultura, a conseqüència de la publicació de l’acta provisional de la resolució de les subvencions públiques de les diferents matèries culturals integrades en l’Institut Valencià de Cultura, on un dels motius assenyalats és el mal funcionament de la plataforma digital on es dipositava la documentació de les Ajudes Escèniques volem manifestar que el col·lectiu de professionals i programadores de les arts escèniques al País Valencià de cap manera estem a favor d’aquesta petició de dimissió perquè defensem el treball que ha fet el director i el conjunt de l’IVC, amb dificultats, errades, encerts i, sobretot, amb molta honestedat.

No podem deixar passar que aquestes ajudes han passat en cinc anys d’1.276.940 € (2015) a 5.000.000 € (2020 i 2021) i que l’ordre d’aquestes, no sent perfectes, ara sabem qui i perquè reben subvenció amb total transparència. Però no oblidem l’augment considerable en quasi totes les partides. No oblidem mai com estàvem fa uns anys i com estem ara. Els prop de les 90 poblacions que pertanyem al CCV treballem colze a colze amb la Direcció General de l’IVC sobre tots els temes que afecten, d’una manera o d’altra, al Circuit Cultural Valencià i no podem callar davant els comentaris sobre la professionalitat tant dels treballadors i treballadores de l’IVC com dels gustos i les preferències basades en la realitat dels pobles i ciutats en les quals treballem.

Els programadors i programadores del Circuit treballem amb criteris socioculturals i professionals. Coneguem molt bé quina és la nostra realitat i, sobretot, al públic, a la ciutadania a qui va adreçada la nostra feina. Arrisquem programant espectacles i a companyies que no sempre són conscients que treballem amb diners públics i que, fins i tot, també podem enganyar-nos.

Cal assenyalar que el CCV i les poblacions integrants són el mercat natural de les arts escèniques valencianes. Durant aquests anys i, especialment, en temps de pandèmia s’ha donat molt de treball a tots. Evidentment, no tot el que ens haguera agradat, però la gran majoria de les poblacions i en especial els teatres oficials regentats per l’IVC, no hem parat de programar. Des de la Direcció General s’han injectat diners extra perquè tots els municipis poguérem programar, companyies valencianes, en l’eixida del confinament (juliol 2020). No hi ha hagut cap objectiu més clar que programar el major nombre de companyies valencianes. Amb aquesta determinació tan clara els municipis hem lluitat per no suspendre i si ajornar, perquè com a treballadors públics tots tenim l’obligació de posar la cultura en primer terme. I sabem que la Indústria cultural està patint aquesta pandèmia d’una manera molt preocupant. Entenem el malestar pel mal funcionament d’una plataforma digitat en la qual s’havia d’entregar la documentació. Sabem, però, que s’ha admés la totalitat de la documentació que les companyies havien enviat en temps i forma. Entenguem la preocupació a no veure les seues propostes reflectides a l’acta provisional, però per això existeixen les reclamacions i al·legacions per poder solucionar aquests problemes.

Un dels problemes més greus que sí tenim, i compartim, és la falta de personal que arrossega l’IVC perquè nosaltres ho vivim dia a dia; perquè en el cas del CCV tres persones han d’atendre les programacions i problemes de més de huitanta sales. Però també sabem de la seua professionalitat i de les hores que dediquen. Feia anys, dècades, que no es tenia una direcció general i un equip professional amb una presència diària i oberta al diàleg. Però el problema del personal no sols és de l’IVC, sinó de tota la Generalitat Valenciana i ací a part de la proposta ferma que s’ha fet des de la Conselleria de Cultura també entra a jugar la d’Hisenda i la de Justícia. Poder contractar o obrir un procés selectiu no sols depén del Director General de l’IVC o del Conseller de Cultura.

Nosaltres som, i ho hem estat sempre, partidaris de la paraula, del debat, de la discussió calmada, amb arguments i, més encara, amb ganes d’escoltar i comprendre a l’altra part. Som i serem partidaris de la crítica constructiva perquè tot pot millorar però estem i estarem en contra de la confrontació com a estratègia per a aconseguir coses que, de vegades, no et pertoquen. Amb la confrontació no hi ha millora que siga possible. Molts de nosaltres tampoc no compartim al 100 % el contingut de les bases d’aquestes subvencions. Però a hores d’ara, són les que estan aprovades. Coneixem la llei i som defensor de la igualtat d’oportunitats, de la transparència, de les meses de negociació, de la tabulació objectiva dels indicadors de les subvencions que en aquest cas existeixen.

Entenem que la cultura necessita suports i, sobretot, ajudes. Perquè la cultura és llibertat i fa lliures a les persones. Dedicar-se a la cultura és una opció, una decisió molt personal i, evidentment, professional però no per això s’està en l’obligació de subvencionar el 100% de totes les propostes que es presenten. Cal presentar projectes, viabilitat, currículums, treball i cal baremar per a poder decidir, amb total transparència i justícia, perquè i a qui es donen diners públics i com s’han de justificar.

Per a nosaltres, sols amb el diàleg i el consens, arribarem a un bon port cultural. I utilitzarem sempre el diàleg per a parlar amb les companyies, amb el públic, la ciutadania, amb l’administració local i autonòmica. Nosaltres tenim l’obligació, i el gust, de construir ponts perquè és l’única manera que entenguem el treball per la cultura, per la indústria cultural, per la ciutadania, pel nostre País. Per això demanem que es torne al diàleg i al desig d’arribar a acords, no a les estridències i al menyspreu de les diferències, que no porten enlloc. Si no remem tots i totes en la mateixa direcció, al final no tocarem aigua.

Per tant, no acceptem la proposta de dimissió que des d’algunes associacions de les arts escèniques es demana. Sabem que molts professionals que pertanyen a moltes companyies de les arts escèniques no estan gens d’acord amb aquesta proposta que fan les seues associacions perquè no ho entenen. Sols ens queda tornar a dir que volem construir ponts i ens oferim a lluitar per propostes, projectes que duguen a la ciutadania a gaudir en llibertat de la Cultura. Comissió Executiva del Circuit Cultural Valencià i col·lectiu de programadors i programadores.