La revista degana en valencià

El Consell aprova en l’ús del valencià

En els últims temps es parla molt de les xarxes socials. Aquestes poden servir de termòmetre per analitzar nombrosos aspectes. Així que hem decidit endinsar-nos en l’univers Twitter per mesurar l’ús que s’hi fa del valencià. Però no en general: analitzem l’ús que fa el govern valencià de la nostra llengua, que serveix d’aparador i també de model d’imitació de molts seguidors. Perquè, si els nostres polítics fan servir la nostra llengua, és a dir, és una llengua de prestigi, per què no ho farem nosaltres?

Doncs bé, hem analitzat l’ús que fan els consellers del valencià a Twitter al llarg de quatre mesos (de setembre a desembre) i hi ha alguna sorpresa. El més important és que el govern valencià aprova en el seu ús, ja que la mitjana global és que el 61 % dels missatges emesos per tots al llarg dels quatre mesos són en valencià.

En l’anàlisi s’observa que hi ha dos consellers que han emés tots els seus tuits en valencià: Vicent Marzà (conseller d’Educació) i Rafael Climent (conseller d’Economia Sostenible). Els segueix encapçalant la llista Mª José Salvador (consellera d’Infraestructures), amb el 90 % dels missatges en valencià. També hi destaca Manuel Alcaraz (conseller de Transparència) amb el 61,5 % dels missatges emesos.

Pel que fa al president de la Generalitat, Ximo Puig, el 59 % dels seus missatges són en la nostra llengua, enfront del 41 % en castellà. Cal destacar que a l’octubre, un mes de reivindicació valenciana pel 9 d’Octubre, va publicar més missatges en castellà que no en valencià. En la llista d’aprovats també trobem Elena Cebrián (consellera de Medi Ambient), que tot i no fer molts tuits, el 50 % els escriu en la nostra llengua.

I ara vénen les sorpreses: la llista de suspesos. En primer lloc trobem Vicent Soler (conseller d’Hisenda), amb un 35 % dels seus tuits en valencià enfront del 65 % en castellà. El segueix Mónica Oltra (vicepresidenta i consellera d’Igualtat) amb el 27,7 % dels missatges en valencià enfront del 72,3 % en castellà. I la gran sorpresa: Carmen Montón (consellera de Sanitat), que en quatre mesos tan sols ha emés dos missatges en la nostra llengua, un 3 % del total.

En l’anàlisi podreu observar que falta Gabriela Bravo (consellera de Justícia), però no té Twitter, per la qual cosa no hem pogut fer un seguiment dels seus usos lingüístics. Amb tot, podem afirmar que sis dels nou membres del Govern del Botànic analitzats aposten pel valencià com a llengua d’ús habitual en les xarxes socials. I és ben significatiu, ja que fa dos anys era impensable fer aquesta anàlisi amb l’anterior govern, perquè ja sabíem per endavant quins serien els resultats.

Article publicat al nº 422 (gener 2017). Ací pots fer-te amb un exemplar