La revista degana en valencià

Costumisme i tradició

17/10/2022

FITXA BIBLIOGRÀFICA
Títol: L’alegria de viure. Festes i
costums valencians
Autor: Mique Beltrán
Editorial: Edicions Bromera
Any: 2021

La vessant més educativa del còmic continua deixant-nos novetats dignes de destacar, no sols pel que suposa que un còmic també siga en si un material didàcticament útil, sinó també per la seua qualitat narrativa i gràfica.

En aquesta ocasió, es tracta d’obres centrades en costums, tradicions i història de la nostra terra. Les dues, a més, són creacions de dos dels dibuixants d’aquella Nova Escola Valenciana dels anys huitanta que va revolucionar el còmic nacional.

Per una banda, Manel Gimeno, amb l’indispensable col·laboració de l’historiador Rafa Higón, ens presenta una historieta basada en la comanda que va rebre el pare Tosca de dibuixar un plànol del cap i casal. Gimeno ens mostra diferents moments de la creació d’eixe encàrrec: els plantejaments del personatge sobre com el farà i per què, el treball de camp que el portarà a pujar a les torres més altes de València per prendre mides i realitzar esborranys, i el trasllat posterior d’aquests dibuixos al plànol definitiu. La particularitat d’aquest còmic és que ens conta tot açò, sense oblidar l’important context històric durant el qual es desenvolupa: la Guerra de Successió. Fins i tot, aprofita per a explicar-nos diverses qüestions referides als costums i la vida de les valencianes i els valencians d’aquella època, des del vestuari que s’utilitzava o receptes típiques fins a les festes populars o els oficis que existien. A més, el volum compta amb un interessant dossier de quaranta pàgines que aporta informació extra, a càrrec també de Rafa Higón. Gràficament, destaca la claredat i senzillesa a què Gimeno ens té acostumats. L’autor també destaca la importància que ha tingut comptar amb la maqueta del MuVIM (obra de Vicente i Lucas Gómez) per a dibuixar les impressionants vistes de València que apareixen al còmic.

D’altra banda, Edicions Bromera recopila en un àlbum d’estil europeu anomenat L’alegria de viure diverses historietes de Mique Beltrán sobre diferents trets propis del País Valencià. Aquestes històries de dues pàgines van ser parcialment publicades a la desapareguda revista Xiulit, editada per Pablo Herranz. Ara apareixen adaptades al nou format al costat d’altres realitzades exclusivament per a la nova edició. En elles trobem informació i curiositats sobre la taronja, l’orxata, les falles i fogueres, la Muixeranga, el jardí del Túria, la platja… i així fins a vint temes molt valencians.

Els dibuixos d’aquest àlbum són prou més solts que els que Beltrán solia fer en altres creacions seues, com les aventures de «Marco Antonio y Cleopatra», però el seu estil resulta perfectament identificable per als lectors. Recordem que feia més de vint anys de l’últim tebeo monogràfic de Mique amb materials nous.

Els diversos temes són explicats per un professor al seu alumne, a qui anomena Padawan en ocasions, i aporta la seua pròpia visió sobre els fet que més li criden l’atenció. El llibre combina perfectament escenes explicatives, fins i tot fotografies i infografies en moments en què es considera necessari, amb altres més lúdiques. L’autor no oblida en cap moment que el còmic també ha d’entretindre i utilitza l’humor per a fer més agradable la lectura al públic al qual es dirigeix, els xiquets.

FITXA BIBLIOGRÀFICA
Títol: El capellà de les ratlletes. El
pare Tosca i el plànol de València
Autor: Manel Gimeno i Rafa Higón
Editorial: MuVIM
Any: 2021

Inscriu-te al nostre butlletí

Top