La revista degana en valencià

“Cuando no por pitos…”

20/01/2021

És la frase emblemàtica atribuïda a Luis de Góngora, que va ser considerat mestre de la sàtira, poeta i dramaturg del Segle d’or espanyol, màxim exponent del corrent literari conegut com a “culteranisme”. La frase completa no és molt més llarga –“cuando no por pitos… por flautas”- i ironitza amb la dèria d’alguns d’anar sempre a la contra, per uns motius –o per uns altres- o, senzillament sense cap motiu: és el que, cada dia, ens trobem en donar una ullada al que passa pel món –a casa i per tot arreu-.

Encara “cueja” l’affaire” d’en Trump, amb l’assalt al Capitoli, promogut sense rubor, pel president més polèmic i desestabilitzador que ha tingut els EEUU, en perdre les eleccions al seu país, tot i que massa seguidors seus encara se’l creuen, en l’acusació de frau, per haver-les perdut: les investigacions de l’FBI i els tribunals segueixen el seu curs per tal d’identificar als líders i participants en la revolta, així com la responsabilitat d’en Trump, al Congrès i al Senat, que pot acabar amb la seua inhabilitació política i, tant de bo, amb la immunitat legal amb què pretén protegir-se. Un “affaire” que té tot un seguit de derivacions o episodis col·laterals –algun d’ells còmic-, com el de la Melania Trump, que es vol presentar com a víctima (!?) per haver estat acusada de “frívola”, en haver-se ocupat de presentar una sessió de fotos per a un llibre d’objectes històrics que promou, mentrestant la turba incontrolada envaïa l’edifici de la Cambra de Representants. O que els addictes a l’altre “il·luminat” de l’Amèrica del Sud, Bolsonaro, han aplaudit el “valor” dels seguidors d’en Trump i han enviat a Washinton al fill d’en Bolsonaro, que fou rebut amb tots els honors per Ivanka Trump. Increïble!

A l’altra banda del planeta, encara que més a prop, un altre “il·luminat” que presideix el govern genocida d’Israel, Netanyahu, no desisteix de la política d’acabar amb el poble palestí ocupat i confinat, amb l’anunci d’edificar 800 habitatges més, per als colons extremistes que ocupen il·legalment Ciscordània, des de fa més de tres quarts de segle, protegits per l’exèrcit jueu, desprès de foragitar als palestins, els seus legítims residents. Ara s’afegeix la provocació al nou president dels EEUU, Joe Biden, que preveu no compartirà la complicitat d’en Trump que, en contra de la legalitat internacional i el posicionament de la pràctica totalitat de mandataris democràtics del planeta, ha recolzat la política genocida del primer ministre israelià envers els palestins. Mentrestant Netanyahu es vanta d’haver vacunat -contra la covid-19- a la major part de la població jueva…, alhora que ha obstaculitzat la dels milions de palestins dels territoris ocupats, afegint així una nova tragèdia –amb la mortandat assegurada de la població més indefensa i vulnerable: criatures i ancians-. I tot això davant la mirada perplexa i impotent de mig planeta. Simplement vergonyós.

Mentrestant a casa hem patit la pitjor onada de fred des de fa 50 anys, amb rècords de fins a –o més- 20 graus negatius… I això després de l’any més càlid (!), perquè encara alguns –el primo d’en Rajoy- s’entesten a negar l’evidència del canvi climàtic. La neu s’ha fet present per tot arreu, dificultant la normalitat de la vida de la gent, amb especial de les persones més vulnerables, així com la prestació de serveis bàsics, com l’abastiment, el funcionament dels centres sanitaris i escolars i cobrant-se algunes vides. I com no podria ser d’una altra manera, també amb els estralls de “Filomena” –efecte directe del canvi climàtic negat per la dreta-, la pròpia dreta es dedica a “exhibir-se”, com Casado amb la pala a la mà… La qüestió és fer teatre.

No cal dir que la tal situació meteorològica –promoguda per la borrasca Filomena– ha contribuït a dificultar la lluita contra la pandèmia del coronavirus que presenta una situació preocupant, desprès de la “relaxació” de les passades festes, en forma d’una tercera –la pitjor- “onada”: els contagiats es compten per desenes de milers diaris i els morts per milers, a tot l’Estat, col·lapsant els hospitals i bloquejant les ucis, per la ràpida propagació i les noves “cepes” que ha generat la mutació del virus, més contagioses que les anteriors. Clar que si els ciutadans no extremem l’acompliment de les pautes ordenades per les autoritats sanitàries i certs polítics –la dreta de sempre -PP i adlàters- no deixen de fer demagògia  -si el govern de l’Estat és contundent, l’acusen de no “respectar” a les autonomies, i si dóna la iniciativa als territoris, aleshores no està actuant com cal, en què quedem?- la cosa no minvarà.

Encara com el Betlem del Vaticà ha trencat motlles i enguany ha aparegut un astronauta enmig de les “figures” i el paisatge convencional de tota la vida…, escandalitzant a part de la Cúria i a bona part de la jerarquia i altres sectors del conservadorisme eclesial militant. Una vegada més, el Papa Francesc ha desconcertat amb el seu tarannà i generat esperança en la majoria de cristians i d’altres que no ho són, però es troben encuriosits per un tal pontífex…

Encara com.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top