La revista degana en valencià

De Bristol al carrer Corona

Peu de foto: Mural de Pascual Pérez (i Chema López) en un atzucac del carrer Corona

El carrer Corona, una de les artèries del Carme, mereixeria una sèrie de dotze articles –i no ens l’acabaríem. Al meu parer, és un dels carrers més vitals i habitables del barri, a més d’un espai ple d’evocacions –històriques i, sobretot, presents. Per això, ara voldria centrar-me en un detall que deu passar desapercebut per a la majoria de les persones que, de manera quotidiana o esporàdica, passen per allí, però que em sembla carregat de coincidències i suggeriments.

Si entrem al carrer des de la Beneficència, una vegada sobrepassat un casalot antiquíssim que exigiria protecció patrimonial, trobem un bar cantoner que es diu La Kriatura i, tot seguit, un atzucac breu i anònim. El carreró sense eixida s’intueix als plànols de Mancelli i del pare Tosca, de manera que, al costat del carrer Canyete, deu ser un dels pocs testimonis dels atzucacs que hi hagué fins als anys seixanta a banda i banda del gran espai que giravolta sobre la plaça de Vicent Iborra.

Si alcem el ulls i mirem cap a la paret de la dreta, per damunt d’una pintada com n’hi ha tantes als murs de la ciutat, ens adonarem que hi ha una mena de tira còmica. Es tracta d’un mural pintant per Chema López i Pascual Pérez, basat en un còmic que el segon havia publicat en un fanzine i que havia agradat molt al propietari de La Manola (el mític bar que ocupava el baix fins no fa tant). Era 1994, Pascual Pérez estudiava Belles Arts i freqüentava el local; per això, el propietari, en llegir la tira, li demanà que la reproduïra en la façana. Entre 2012 i 2016, amb motiu de la restauració de l’edifici, la van repintar. Lamentablement, Pérez va morir, de manera prematura, al final de 2015.

La seua trajectòria, que jo desconeixia, la vaig descobrir fa poc gràcies al llibre commemoratiu que em van regalar els amics de Producciones La Hormiga, una empresa audiovisual originària de Vila-real, la ciutat de Pérez. El llibre és, en essència, el catàleg de l’exposició que l’ajuntament vila-realenc ha dedicat a l’artista en l’espai d’art El Convent, una mostra que es reinaugura aquest mes d’octubre a la sala Josep Renau de la Universitat Politècnica de València. La Hormiga s’ha encarregat de l’edició i selecció dels materials audiovisuals, que els anime a conéixer, perquè l’homenatge és d’allò més merescut: Pérez va ser un animador excel·lent, a més d’un dibuixant brillant, que va treballar bona part de la seua vida a Bristol, als estudis Aardman, creadors de la sèrie Wallace i Gromit. A més a més, va destacar amb produccions pròpies com ara Història d’Este, un curt inspirat en aquella tira del carrer Corona. Roda el món i torna al Born…