La revista degana en valencià

De contes i premis

04/01/2021

El Baix Maestrat ha viscut una segona quinzena d’octubre carregada d’actes literaris. El cap de setmana del 16 al 18, a la vila de Càlig tenia lloc la segona edició del festival Conta’m, organitzat per Maestrat Viu. L’activitat començava amb una jornada pedagògica adreçada als docents amb una ponència inaugural a càrrec de la doctora Carme Oriol Carazo, amb el títol «La funció educativa de la rondalla». Es completava aquesta part amb diversos tallers.

La inauguració del festival tenia lloc a les 22 hores amb la narració d’històries a càrrec d’Ada Cusidó, Eva Andújar i Eugenia Manzanera en col·laboració amb els músics de l’Agrupació Musical Vila de Càlig. El dissabte 17 continuaven els actes amb una marató popular de contes al mateix temps que s’obria la Fireta del Conte, amb parades de llibres, artesania i il·lustració del territori i la participació de llibreries i editorials de les comarques de Castelló. Al migdia va tindre lloc una ronda de rondalles, itinerari pel poble, a càrrec de les narradores convidades en col·laboració amb músics de dolçaina i tabal. El dia acabava amb dos espectacles, un per a públic familiar, Els calaixos del cel a càrrec d’Ada Cusidó, i un altre per a públic adult, ¿Por la boca muere el pez? interpretat per Eugenia Manzanera. El diumenge 18 es posava el punt final al festival amb Contes a les oliveres, a càrrec d’Eva Andújar i una visita guiada pel poble.

La setmana següent prenia el relleu literari la ciutat de Benicarló amb motiu del lliurament de la cinquena edició dels seus premis. Una setmana carregada d’actes, amb exposicions, presentacions de llibres, actuacions musicals i la presència estel·lar  de Núria Espert amb el Romancero gitano de García Lorca.

Pel que fa als premiats, el premi internacional d’àlbum il·lustrat ha estat per al treball titulat La gran festa, de la qual són autors Jordi Gastó Jaén, pel que fa al text, i Christian Inaraja Genís pel que fa a les il·lustracions, tots dos de Barcelona. El premi per al llibre de cuina, salut i sostenibilitat ha estat per Cocina a bordo de Vicente Ruiz García, doctor en Història i natural d’Úbeda, un llibre que parla de les dificultats de l’alimentació en els velers dels segle XVIII, i explica que allí podem trobar el paradigma de l’alimentació sostenible.

La novetat d’enguany ha estat la incorporació d’un premi de literatura juvenil, que ha anat a mans de Josep Vicent Miralles Piles, de Xàbia, amb l’obra El mag de Montrose, una novel·la clàssica d’aventures, ambientada en la costa est d’Escòcia, en què un mag i el seu nebot recorreran el món i s’enfrontaran a un munt de perills, però sobretot als desitjos i secrets més profunds de la seua vida. El premi de divulgació científica i del coneixement ha estat per a la jove científica Amina Fernández Ramos, de Puçol, pel llibre Té con ciencia, en què l’autora conta les seues vivències com a científica precària, es qüestiona aquest planeta i es formula sobretot dues preguntes: ¿anem on volem anar? i ¿estem encara a punt de poder canviar?