La revista degana en valencià

Un Decret de Plurilingüisme que no elimina l’exempció al valencià

Totes les informacions apuntaven que avui es presentava el tan esperat esborrany del Decret de Plurilingüisme, i així ha estat. El conseller d’Educació Vicent Marzà i el secretari autonòmic d’Educació, Miquel Soler, han convocat els mitjans -nosaltres, tot i estar 40 anys publicant en valencià, no hem tingut la sort de ser convocats- per presentar l’esborrany d’un decret que pretén “corregir els desequilibris de competència i ús del valencià en el conjunt de la població escolaritzada” a través d’un model que promoga la “sostenibilitat i complementarietat lingüístiques”.

El decret planteja un Programa Plurilingüe Dinàmic, que té l’objectiu que l’alumnat puga acreditar coneixements avançats de valencià, castellà i anglés. Aquest programa deixa de banda les línies d’immersió lingüística i divideix l’ensenyament en tres nivells segons el grau d’aposta per les hores dedicades al plurilingüisme: bàsic, intermedi i avançat. Al capdavall, el nivell avançat és pràcticament igual que la línia d’immersió lingüística establerta fins ara, però amb la pretensió d’equiparar la idea d’ensenyament en valencià a “avançat”, donant-li valor.

NOVETATS:

A grans trets, són dues les novetats que esbossa aquest esborrany. D’una banda planteja la creació d’una nova matèria, Competència Comunicativa Oral, que s’impartirà en qualsevol de les dues llengües oficials i en anglès, segons el nivell, amb l’objectiu de dotar d’eines comunicatives als escolars. D’altra banda, Educació certificarà nivells de competència lingüística en valencià i en anglés en els nivells intermedis i avançats, pel que gran part de l’alumnat tindrà títols en aquestes llengües sense necessitat de examinar-se en la JQCV o a l’Escola Oficial d’Idiomes.

L’EXEMPCIÓ, LA GRAN OBLIDADA

En aquest esborrany del Decret de Plurilingüisme, tan esperat per tots, hi ha una gran oblidada: l’exempció del valencià. Semblava que les reunions que des de Conselleria s’han mantingut amb nombrosos agents perquè es retire l’exempció en els territoris castellanoparlants anaven a veure’s reflectides en aquest decret, però de moment no ha estat així. De tota manera, el decret no és definitiu, ja que dijous que ve començarà a negociar-se en la Mesa Sectorial. De moment, l’STEPV ja s’ha pronunciat afirmant que “no garanteix l’extensió de l’ensenyament en valencià” i critica “la falta de valentia del nou govern per no negociar una llei d’igualtat lingüística que substituisca la LUEV i acabe amb l’exempció al valencià en el sistema educatiu”.