La revista degana en valencià

Descoberta una nova espècie de dinosaure als Ports

22/11/2021

El passat mes de juliol, la revista científica estatunidenca Plos One donava a conèixer el treball d’investigació dirigit pel paleontòleg Andrés Santos-Cubedo, en el qual han participat, a més, Sergi Meseguer de la Universitat Jaume I, Carlos de Santisteban de la Universitat de València i Begoña Pozo del grup Guix de Vila-real, en què es presentava el descobriment d’una nova espècie de dinosaure.

Aquest dinosaure ha estat batejat amb el nom de Portellsaurus sosbaynati. Portell pel xicotet municipi dels Ports on s’ha trobat, saurus per descriureʼn el gènere i sosbaynati en homenatge al geòleg castellonenc Vicent Sos Baynat. L’extint animal va habitar aquestes comarques del nord fa cent trenta milions d’anys, poc després del Juràssic, era herbívor, es desplaçava amb quatre potes, feia entre sis i vuit metres de llarg i pesava prop d’una tona. Seria similar a un gran Iguanodon, i estretament emparentat amb dinosaure xinés Bolong i l’Ouranosaurus, que va viure en el que avui és el Níger.

L’any 1998, en una excavació que es va dur a terme en el jaciment Mas de Curolles II, situat al Portell, es va trobar una mandíbula de dinosaure, però va quedar a l’espera de ser examinat a fons. En declaracions a La Vanguardia, Andrés Santos-Cubedo diu que ja aleshores van pensar que podia ser una nova espècie, però mai no van trobar el moment de posar-se a examinar-lo. Ara, amb l’arribada de la pandèmia, com que no podien anar al camp a fer excavacions, el grup va decidir emprar el temps per estudiar a fons els fòssils.

El fet dʼhaver trobat una peça del crani ha estat molt important per poder classificar la nova espècie, ja que els ossos del crani són molt diferents els uns dels altres, i es va observar que tenien unes característiques que no s’havien trobat en altres apareguts amb anterioritat.

El descobriment suposa el primer dinosaure trobat en la formació de Margas de Mirambell, a la qual pertany el jaciment estudiat. El descobriment, segons Santos-Cubedo, és molt important perquè encara es coneixen poc els dinosaures de la zona, on hi ha una vintena de jaciments i només se n’ha excavat un. Si continuen les excavacions podrien trobar més dinosaures.

Amb aquest descobriment serien unes vint-i-cinc les espècies descrites per primera vegada per la ciència a Espanya, de les quals n’hi ha poques d’aquesta edat. La de Portell, amb cent trenta milions d’anys, és la més antiga de les descobertes a la zona dels Ports. Anteriorment s’havien descobert l’any 2015 el Morelladon beltrani de cent vint-i-sis milions d’anys, emparentat amb el popular Iguanodon. I l’estiu del 2019 en la Vallibona es va trobar el Vallivonavenatrix, el primer representant del grup dels espinosàurids descrit en la península i que va viure, com el seu predecessor, en ple Cretàcic inferior. D’aquesta manera, els Ports aporta tres de les vint-i-cinc espècies de dinosaures descrits a Espanya en els últims temps.

Entre el jaciment del Mas de Curolles II i en un altre pròxim, el del Mas de Clapisses, s’ha trobat fins ara una col·lecció de més de dos-cents cinquanta fòssils de dinosaures, l’estudi dels quals en el laboratori s’està encara realitzant i podrien pertànyer a la mateixa espècie que s’ha descrit ara o bé a unes altres. Esperem que aquest equip d’investigadors i d’altres que treballen a la zona troben el finançament necessari i puguen aportar nous descobriments en aquesta autèntica terra de dinosaures.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top